Rättslig expert till Rättsavdelningen på Försäkringskassan

Plats
Stockholm (Kommun) (SE)
Annonserat
den 6 mars 2017
Stängs
den 26 mars 2017
Ref:
017095-2017
Kontakta
Gun Borgstedt
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid
Verksamhetsområde
Offentlig sektor

Vi söker flera rättsliga experter till Rättsavdelningen

Rättsavdelningen ansvarar för, utvecklar och leder den rättsliga styrningen av Försäkringskassans verksamhet. Det innebär att avdelningen arbetar med att ge rättsligt stöd till verksamhetens olika delar samt genomför rättslig kvalitetsuppföljning och analyserar de olika regelverk som styr Försäkringskassans verksamhet. Rättsavdelningen för även myndighetens talan i olika rättsliga instanser och behandlar remisser från riksdagen, regeringen och andra myndigheter. Rättsavdelningen består av fyra verksamhetsområden. De rättsliga experterna arbetar mestadels i tillämparteam med olika ansvarsområden utifrån de olika försäkringsområden som Försäkringskassan ansvarar för.

Ansvar och arbetsuppgifter  
Uppgiften som rättslig expert i tillämparteamen innebär att du tillsammans med övriga rättsliga experter i teamet driver arbetet för en enhetlig och korrekt rättstillämpning av socialförsäkringen i Försäkringskassan.

Teamet ansvarar för att ta fram normerande styrdokument och tillämpningsdelarna i Försäkringskassans vägledningar inom aktuellt försäkringsområde. Tillsammans med processjuridiska enheterna bevakar teamet tillämpningen av socialförsäkringen och driver fram rättspraxis och prejudikat. 

En stor del av arbetet består i att vara rättsligt stöd för övrig verksamhet genom direkta möten och deltagande i olika arbetsgrupper. Du deltar också i arbetet med att ta fram remissvar och kvalitetssäkra olika stöddokument. Arbetet innebär även att delta i utvecklingsprojekt och samverka med andra myndigheter. Ett av tillämparteamen har ett utökat ansvar för EU-rättsliga och andra internationella frågor.

Vi söker dig som 

 • har juristexamen
 • är notariemeriterad vid förvaltningsrätt eller har motsvarande kompetens
 • är stabil och har förmåga att skapa förtroende hos kunder och samverkanspartner
 • agerar på eget initiativ och tar ansvar för resultat med hög kvalitet
 • har ett systematiskt och noggrant arbetssätt
 • kan förstå och analysera komplexa frågor
 • samarbetar effektivt för att nå gemensamma mål
 • har mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift 

Det är meriterande om du: 

 • har erfarenhet från kammarrätt eller Högsta förvaltningsdomstolen
 • har erfarenhet av projektarbete och gärna arbete som projektledare
 • har erfarenhet av arbete i Regeringskansliet
 • har mycket goda kunskaper i socialförsäkringsjuridik
 • har goda kunskaper i EU-rätt, särskilt avseende regleringen av socialförsäkringen 

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. 

Övrigt
Rekryteringen omfattar både tillsvidareanställningar och visstidsanställningar. Samtliga är heltidstjänster med tillträde enligt överenskommelse, men helst så snart som möjligt. Provanställning kan bli aktuellt vid tillsvidareanställning. Anställningen är vid Rättsavdelningen i Stockholm men det finns möjlighet att, efter överenskommelse, bli placerad på annan ort. 

Om du har frågor
Vill du veta mer om anställningarna är du välkommen att kontakta rekryterande chefer Gun Borgstedt, tel. 010-116 91 32 och Gerda Lind, tel. 010-111 30 09. Har du frågor om rekryteringsprocessen kontakta HR-specialist Karin Karlsson, tel. 010-116 90 37.

Vid fackliga frågor kontakta Fackförbundet ST: Peter Hjelm tel. 010-116 10 53, Saco-S: Gunnel Andersson tel. 010-114 54 39 och Seko: f.seko@forsakringskassan.se.

Ansökan
Välkommen med din ansökan senast den 26 mars 2017. Bifoga ditt CV där du beskriver din utbildning och erfarenhet samt ett personligt brev där du berättar varför du söker arbetet.

Liknande jobb

Liknande jobb