Teaterchef/konstnärlig chef till Östgötateatern, Scenkonstbolaget i Östergötland

Plats
Norrköping (Kommun), Östergötland
Annonserat
den 21 mars 2017
Stängs
den 23 april 2017
Kontakta
Kristina Lind
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid
Verksamhetsområde
Offentlig sektor

Teaterchef/konstnärlig chef till Östgötateatern, Scenkonstbolaget i Östergötland

Östgötateatern ingår tillsammans med Norrköpings symfoniorkester i Scenkonstbolaget i Östergötland AB. Bolaget, som ägs av Region Östergötland, Norrköpings kommun och Linköpings kommun, har bildats för att bidra till fortsatt utveckling av kulturlivet i Östergötland. Syftet med Scenkonstbolaget är att främja och bidra till utvecklingen av kulturlivet och kulturarvet i Östergötland samt bidra till att stärka länets attraktivitet.

Östgötateaterns övergripande vision är att vara alla östgötars teater, som ger utblick i världen och inblick i själen. Verksamheten grundades 1947, omsätter ca 100 MSEK per år och har ca 100 tillsvidareanställda, både skådespelare och andra yrkesgrupper. 2015 uppgick antalet sammanlagda besökare till 98 000. I Östgötateatern ingår ung scen/öst.

Uppdrag, roll och ansvar
Ditt uppdrag som teaterchef innebär att ta ett helhetsperspektiv på verksamheten och formulera en tydlig konstnärlig vision och mål för det konstnärliga arbetet. En långsiktig konstnärlig planering ska prioriteras. Verksamheten ska värna om både spets och bredd. Det är viktigt att utveckla verksamheten att nå nya höjder och nya målgrupper utan att förlora publik.

Östgötateatern har idag fyra verksamhetsgrenar; dramatisk teater, teater för barn och unga (ung scen/öst) samt musikalteater. Cirkus är ett utvecklingsområde för teatern och cirkusartister ingår i ensemblen.

Som teaterchef leder du verksamheten och har helhetsansvar innehållsmässigt och ekonomiskt. I din ledning ingår produktionschef/vice teaterchef, konstnärlig ledare för ung scen/öst samt enhetschefer. Teaterchefen ingår i ledningen för Scenkonstbolaget och rapporterar till dess VD. Du förväntas ta en aktiv roll i detta ledningsarbete och bidra till helheten för Scenkonstbolaget, där varje verksamhet ska verka var för sig och tillsammans.

I din roll leder och utvecklar du Östgötateaterns konstnärliga verksamhet. Som teaterchef ska du verka för att göra teatern till en angelägenhet för hela Östergötland samt ge förutsättningar för att teatern skapar scenkonst som berör och skakar om. I uppdraget ingår att utveckla teaterformen, teatern ska locka ny publik och samtidigt behålla den befintliga. Samarbeten inom Scenkonstbolaget ska också utvecklas.

I det långsiktiga perspektivet jobbar du för att lägga grunden för Östgötateaterns verksamhet inom Scenkonstbolaget på 5-7 års sikt. Parallellt handlar det om att genomföra aktuell verksamhetsplan och tydliggöra aktuella projekt. I planen ligger bl a att bredda det regionala uppdraget och att verka för att teatern och orkestern hittar nya former för samarbeten.

En av utmaningarna och en viktig prioritering är att tillse att det finns en långsiktig, flexibel konstnärlig planering med repertoar och bemanning samt att utveckla ensemblen.

I arbetsuppgifterna ingår att lägga repertoar, formera konstnärliga team, rollsätta och engagera skådespelare. Vidare att bygga relationer, skapa samarbeten och nätverk och hålla dig uppdaterad med andra aktörer inom scenkonsten. Du kommer också att representera teatern såväl mot politiker i Scenkonstbolagets styrelse som i media och branschorganisationer och där skapa synlighet för verksamheten. Du samarbetar nära med både produktionschefen och med VD.

Din profil
Du är en person som brinner för och har ett stort intresse och engagemang i scenkonst och att vidareutveckla konstnärlig verksamhet. I grunden har du en för rollen adekvat utbildning, gärna på akademisk nivå eller motsvarande.

Tidigare erfarenhet av scenkonstarbete är ett krav, t ex som regissör, skådespelare, producent eller liknande. Du har dessutom flerårig ledarerfarenhet från organisation med komplexa beslutsstrukturer samt vana från arbete i ledningsgrupper.

Du behöver ha förståelse för politiskt styrda organisationer och erfarenhet av dialog med politiska företrädare. Vidare har du vana att framträda offentligt och ha massmediala kontakter.

Det är ett krav att ha djupgående kunskap om teaterområdet och gärna också från andra konstområden. För att lyckas i befattningen har du också goda kunskaper inom ekonomi, marknadsfrågor, arbetsrätt, avtalsfrågor och förhandling. Du har mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift, både på svenska och engelska.

Som person har du goda ledaregenskaper. Du leder, motiverar, delegerar och följer upp för att effektivt nå gemensamma mål. Du är strategisk och utvecklingsinriktad samt har god pedagogisk och kommunikativ förmåga. Ditt förhållningssätt är professionellt och du har förmåga att lyssna och känna in din omgivning. Du är trygg, stabil och har självinsikt. Vi vill att du har förmågan att skapa engagemang och delaktighet, att du har god samarbetsförmåga och är kreativ. Vidare har du god kommunikationsförmåga och tycker om att arbeta i team.

Vi kommer därför lägga särskild vikt vid kompetenserna förändringsbenägen, kundfokus, planering, initiativtagande, självkännedom och kommunikation.

Ansökan
I denna rekrytering samarbetar Scenkonstbolaget med Unik Resurs. Klicka på "Ansök-knappen" som länkar dig vidare till www.unikresurs.se där du gör din ansökan.

Senaste ansökningsdag är 2017-04-23. Har du frågor är du välkommen att kontakta ansvarig rekryteringskonsult Kristina Lind, 0767-781513, kristina.lind@unikresurs.se

Vi söker också en produktionschef/producent och är öppna för att ett team kan söka dessa båda tjänster.

Unik Resurs

Välkommen till Unik Resurs!

Din rekryterings- & utvecklingspartner i med- & motgång

Hos oss är du alltid välkommen att kontakta ansvarig rekryterare om du har frågor eller funderingar kring ett annonserat uppdrag.

Om inte detta uppdrag passar dig är du välkommen att kontakta oss så kanske vi kan hitta ditt drömjobb tillsammans. Vi känner regionen och vet var du kan göra bäst nytta med din profil.

Lycka till!