Kommunikatör med pressansvar till Statens medieråd

Plats
Stockholm (Kommun) (SE)
Annonserat
den 12 april 2017
Stängs
den 12 maj 2017
Kontakta
Helena Dal
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid
Verksamhetsområde
Offentlig sektor

Kommunikatör med pressansvar
— tillsvidareanställning heltid med tillträde omgående -

Medie- och informationskunnighet är viktigt i vår digitala samtid. Information, fakta och desinformation sprids utan urskiljning och ofta med blixtens hastighet i våra flöden. När gårdagens redaktörer nu har ersatts av algoritmer - som inte prioriterar källkritik - faller det på mottagaren att värdera informationen. Då måste våra unga ha fått verktygen för att kunna sålla bland budskapen.

Statens medieråd utvecklar och sprider kunskap och utbildningsmaterial om näthat, källkritik, sociala medier, vinklade budskap, anonymitet, konspirationsteorier och reklam på nätet. Vi är en expertmyndighet i ett expansivt skede och söker nu en kommunikatör med erfarenhet av pressbearbetning och redaktionellt arbete.

Tillträde och omfattning
Anställningen är tillsvidare och heltid med 6 månaders provanställning och omgående tillträde.

Arbetsuppgifter
Statens medieråd ska enligt myndighetsinstruktionen verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. På myndigheten skapar vi pedagogiskt informationsmaterial för vuxna som i sin vardag möter barn och unga. Det material vi tar fram tar stöd i akademisk forskning samt i myndighetens egna - och andras - undersökningar gällande utvecklingen i vår medierade och digitaliserade samtid.

I tjänsten som kommunikatör kommer du att:

 • Arbeta som pressansvarig.
 • Agera i hela kommunikationsstödsprocessen, från behovsanalys till genomförande och utvärdering.
 • Genomföra såväl strategiskt som operativt arbete, både via interna och externa kommunikationsinsatser.
 • Formulera kommunikationsmål, strategier samt budskapsutformning och val av adekvata kanaler.
 • Skriva texter, fotografera, filma, ordna webbpubliceringar, bedriva redaktörskap och arbeta med sociala medier.
 • Skriva artiklar och göra intervjuer i samband med utveckling av material som myndigheten tar fram.
 • Utföra viss projektledning, rådgivning, omvärldsbevakning, och behovs-/målgruppsanalys.

Kvalifikationer

Du som söker ska ha:

 • en akademisk utbildning och arbetslivserfarenhet inom journalistik och/eller kommunikation
 • en mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
 • en mycket god vana att använda webbpubliceringssystem, sociala medier och annan programvara kopplad till produktion i digitala miljöer

Vi ser det också som meriterande att du som sökande har kunskap om och erfarenhet av:

 • frågor som rör barns mediesituation
 • arbete inom offentlig förvaltning
 • arbete som pressansvarig

Det är dessutom viktigt att du har ett nyhets- och samhällsintresse och är nyfiken på en bredd av ämnen. Du är också en mycket skicklig skribent med vana att uttrycka dig och kommunicera utifrån olika perspektiv.

Personliga egenskaper
Merparten av arbetet sker i ett litet team med stora möjligheter att bidra till verksamhetens innehåll och utveckling. Vi ser därför att du är både kreativ och strukturerad. Du kan också arbeta självständigt och har samtidigt en utmärkt samarbetsförmåga. Du delar generöst med dig av dina kunskaper. Du har också gott omdöme och förstår betydelsen av den information du förmedlar i din roll som myndighetsföreträdare.

Upplysningar
Helena Dal, verksamhetschef för information och vägledning. Tel: 08-665 14 65, mejl: helena.dal@statensmedierad.se

Fackliga företrädare:
SACO: Kalevi Pitkänen Tel: 08-665 14 75, mejl: kalevi.pitkanen@statensmedierad.se

ST: Aki Nyman Tel: 08-665 14 71, mejl: aki.nyman@statensmedierad.se

Ansökningshandlingar
Din ansökan ska innehålla ett personligt brev, CV och ett arbetsprov som visar exempel på nyhetsartikel eller pressmeddelande. Referenser kommer att efterfrågas i ett senare skede och behöver inte anges i ansökan.

Klicka på Ansök-knappen så skickas din ansökan till e-postadress registrator@statensmedierad.se eller skicka via post till Registrator, Statens medieråd, Box 27204, 102 53 Stockholm och vara inkommen senast 2017-04-30.

Individuell lönesättning tillämpas.

Vi undanber oss all direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.
 

Statens medieråd har i uppdrag att verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten ska följa medieutvecklingen när det gäller barn och unga samt sprida information och ge vägledning om barns och ungas mediesituation. Myndigheten ska fastställa åldersgränser för film som är avsedd att visas för barn under 15 år. Myndighetens ansvarsområde kring barns och ungas mediesituation och skydd mot skadlig mediepåverkan är en internationell fråga. Statens medieråd deltar i nordiskt, europeiskt och internationellt samarbete samt tillvaratar internationell forskning och kunskap. Statens medieråd bildades 2011 och har idag 22 medarbetare som arbetar med medie- och informationskunnighet, forskning, internationellt samarbete, information, kommunikation, filmgranskning samt administration. Myndigheten ligger i Stockholm.

Liknande jobb

Liknande jobb