Kulturchef till Västra Götalandsregionen

Plats
Göteborg (Kommun), Västra Götaland
Annonserat
den 13 augusti 2017
Stängs
den 21 augusti 2017
Ref:
2017/4904
Kontakta
Gunilla Thulin
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid
Verksamhetsområde
Offentlig sektor

Kulturchef till Västra Götalandsregionen Koncernkontoret, Koncernavdelning Kultur Västra Götalandsregionen finns till för människorna i Västra Götaland. Vi ser till att det finns god hälso- och sjukvård för alla. Vi arbetar för en hållbar utveckling och tillväxt, bra miljö, förbättrad folkhälsa, ett rikt kulturliv och goda kommunikationer i hela Västra Götaland. 

Vi söker en efterträdare till nuvarande kulturchef som kommer att pensioneras vid årsskiftet. Koncernavdelning kultur är Kulturnämndens tjänstemannastöd och leds av Kulturchefen. Avdelningens uppgift är att se till att Västra Götalandsregionens kulturpolitik genomförs i praktiken och att stimulera kulturlivet i Västra Götaland.

Koncernavdelning kulturs strategiska ansvar för kulturfrågor inom Västra Götaland innebär bland annat att:

 • Ge Kulturnämnden och Beredningsgruppen för hållbar utveckling underlag för kulturpolitiska strategier och beslut
 • På uppdrag av Kulturnämnden årligen fördela 1,5 miljarder i regionalt stöd och statliga medel
 • Samverka med kommuner och kommunalförbund i Västra Götaland och stimulera till samverkan inom kulturlivet
 • Stödja och utveckla kulturens nätverk
 • Utforma uppdrag till institutioner och organisationer inom kultursektorn
 • Följa och utvärdera verksamheterna i enlighet med regionens Kulturstrategi och Kulturplan
 • Samverka inom koncernkontoret med framför allt Koncernstab regional utveckling
 • Framtagande av en ny regional Kulturplan
 • Utveckla en strategisk samverkan med Västra Götalandsregionens två kulturförvaltningar Kultur i Väst och Västarvet.

Kulturchefen är direkt underställd regiondirektören och ingår i Koncernstab regional utvecklings ledningsgrupp, koncernkontorets förvaltningsledning och Koncernledning regional utveckling. I arbetet ingår att representera kulturnämnden och medverka i samverkan lokalt, regionalt och nationellt med Statens Kulturråd, SKL, Kulturdepartementet m fl. Arbetet innebär deltagande i många olika externa aktiviteter, ofta förenat med resande. Kulturchefen är också ansvarig för ett kulturchefsnätverk i Västra Götalands 49 kommuner.

Kulturchefen är personalansvarig chef för cirka 15 medarbetare inklusive en stf Kulturchef. Avdelningen är organiserad i tre arbetsgrupper – Det fria kulturlivet, konstarterna, kultur och hälsa; Civilsamhället, folkbildning, kommuner och kulturarv; Internationell utveckling och samverkan. Avdelningen har tillgång till stödfunktioner inom Koncernkontoret. Kulturchefen har också ett delegerat chefsansvar för Västarvet och Kultur i Väst.

Vi söker en engagerad och utvecklingsinriktad ledare med god erfarenhet av att leda i en komplex organisation med en mängd olika intressenter. Erfarenhet av kulturpolitik, bred allmänbildning och ett stort kontaktnät inom kultursektorn är förutsättningar för rollen. Du uttrycker dig väl i tal och skrift och är rutinerad på att tala inför grupp. Du har vana av budgetuppföljning, förhandlingar och erfarenhet från politiskt styrd organisation.

Som person är du trygg, lösningsorienterad och lyhörd och har också integritet och kan ställa krav. Med analytisk förmåga gör du prioriteringar och skapar struktur.

Intresserad? Ta gärna en första kontakt med Gunilla Thulin 0735-49 99 00 gunilla.thulin@maquire.se eller Christina Fredriksson 0702-71 51 40 christina.fredriksson@maquire.se.

Om Västra Götalandsregionen
Västra Götalandsregionen finns till för människorna i Västra Götaland. Vi ser till att det finns god hälso- och sjukvård för alla. Vi arbetar för en hållbar utveckling och tillväxt, bra miljö, förbättrad folkhälsa, ett rikt kulturliv och goda kommunikationer i hela Västra Götaland.

Ansökan
Västra Götalandsregionen ser helst att du registrerar din ansökan via rekryteringssystemet. Om du som sökande har frågor om den utannonserade tjänsten eller av särskilda och speciella skäl inte kan registrera dina uppgifter i ett offentligt system - kontakta kontaktperson för respektive annons.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare:

Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Västra Götalandsregionen har upphandlade avtal.

Anställningsform: Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning: Heltid
Tillträde: Enligt överenskommelse
Löneform: Fast lön
Antal lediga befattningar: 1
Sysselsättningsgrad: 100%*
Ort: Göteborg
Län: Västra Götalands län
Land: Sverige
Referensnummer: 2017/4904

Kontakt

 • Conny Brännberg, ordförande, 0703-41 05 65
 • Lars Nordström, 1:e vice ordförande, 0709-20 68 39
 • Anne-Charlotte Karlsson, 2:e vice ordförande, 0700-85 25 55
 • Ann-Charlotte Dellback, HR-strateg, 0739-17 80 09

Facklig företrädare

 • Ledarna: Maria Lidholm, 0705-60 98 28
 • SACO: Eva Melander, 0706-48 23 00
 • Kommunal: Lotta Björk, 0700-81 65 13, Vision: Lotta Eldh, 0700-82 52 77

Sista ansökningsdag: 2017-08-21