Dekan till Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet

Plats
Göteborg (Stad), Västra Götaland
Annonserat
den 9 oktober 2017
Stängs
den 2 november 2017
Ref:
Konstnärliga fakulteten
Kontakta
Elisabeth Welander
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid
Verksamhetsområde
Offentlig sektor

Konstnärliga fakulteten söker dekan

Diarienummer: PAR 2017/1146
Arbetsform: Tillsvidareanställning
Placering: Konstnärliga fakulteten
Sista ansökningsdag: 2017-11-02

Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet är Nordens största konstnärliga fakultet med en internationellt sett unik bredd av utbildning och forskning. Fakulteten omfattar idag de tre institutionerna Högskolan för scen och musik, Akademin Valand och Högskolan för design och konsthantverk, HDK (med Campus Steneby i Dals Långed) och har ungefär 1400 helårsstudenter, 40 doktorander och 380 medarbetare. Inom fakulteten bedrivs en stor del av lärarutbildningen i ämnena bild, slöjd, musik, dans och teater. 

Under de närmaste fem åren kommer Konstnärliga fakulteten att genomgå en större förändring. Verksamheten kommer att samlas i ett gemensamt campus för att bättre nyttja den egna kompetensen och skapa större möjligheter till samarbete för studenter, lärare, forskare samt övrig personal. Fakulteten arbetar för en ökad samverkan med övriga universitetet, Göteborgs stad och det omgivande samhället. Målet är att studentsammansättningen ska spegla det omgivande samhället och vara ett inkluderande, öppet och tillgängligt universitet för alla oavsett bakgrund.

Arbetsuppgifter
En viktig uppgift för dekan blir att leda den pågående förändringen mot en samlad fakultet och verka för en stark konstnärlig fakultet, såväl inom som utom universitetet. Utöver detta är de främsta uppgifterna att fortsätta utveckla konstnärlig forskning, utbildning och interdisciplinära samarbeten och samverkan såväl nationellt som internationellt. 

Dekan har det övergripande ansvaret för fakultetens verksamhet och ekonomi. Dekan företräder universitetet som arbetsgivare, sitter i rektors ledningsråd och ansvarar för att verksamheten följer universitetets gemensamma beslut samt rapporterar direkt till universitetets rektor. Dekan är chef för prodekan, vicedekaner, prefekter och kanslichef och har till stöd i uppdraget fakultetskansliet med handläggare inom ekonomi, kommunikation, HR, forskning, utbildning och myndighetsadministration.

Kvalifikationer
Du har väl dokumenterad konstnärlig kompetens och stor insikt i forsknings –och utbildningsfrågor och dess aktuella utveckling inom konstnärligt område. Det är meriterande om du är disputerad.

Du ska framgångsrikt ha lett verksamhet, gärna med erfarenheter från en större organisation och från betydande förändringsarbete. Du har en konstnärlig legitimitet och har en naturlig auktoritet inom konst/kulturområdet med vilken du strategiskt leder organisationen med stor lyhördhet och integritet. Din ledarskapsförmåga karakteriseras av förståelse för verksamhetens förutsättningar och behov men också av mod att förändra och förmåga att leda genom andra chefer. Du ska ha kunskap om vad det innebär att leda i en förvaltning och verka inom de ramar som en myndighet har att förhålla sig till. Har du verkat som chef inom akademin eller offentlig verksamhet är det meriterande. Du är visionär men är konsekvent i ditt beslutsfattande och följer de beslut som organisationen tagit. Du är kommunikativt skicklig, såväl muntligt som skriftligt på svenska och engelska. Det är meriterande om du även behärskar andra språk.

Dina nationella och internationella nätverk kommer fakulteten till gagn, både genom nya samarbetspartners och även genom din förmåga att synas och påverka inom kultursektorn, inom såväl konstnärliga som akademiska sammanhang. Det är meriterande om du har erfarenhet av interkulturell samverkan.

Anställning
Anställningen som chef är förenad med uppdraget som dekan på 100% i 6 år med avstämning efter 3 år, placering tills vidare vid konstnärliga fakultetskansliet. Tillträde sker 1 augusti 2018 eller enligt överenskommelse.

Tillsättningsförfarande
Rekryteringsprocessen består av intervjuer och tester samt är förenad med ett rådgivande val vid den konstnärliga fakulteten. Det är universitetets rektor som slutgiltigt utser dekan.

Kontaktuppgifter för anställningen
Har du frågor är du välkommen att kontakta personalhandläggare Elisabeth Welander elisabeth.welander@konst.gu.se telefon: 031-786 4727

Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Liknande jobb

Liknande jobb