Rättschef till Försäkringskassan

Plats
Stockholm (Kommun) (SE)
Annonserat
den 12 mars 2018
Stängs
den 18 mars 2018
Ref:
004634-2018
Kontakta
Anders Liif
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid
Verksamhetsområde
Offentlig sektor

Vi söker Rättschef

Rättsavdelningen ansvarar för den rättsliga styrningen av myndighetens verksamhet både vad gäller socialförsäkringen och det förvaltningsrättsliga området. Det innebär att avdelningen tolkar regelverken som styr Försäkringskassans verksamhet, ger rättsligt stöd till den övriga verksamheten och genomför rättslig kvalitetsuppföljning. Avdelningen ansvarar bland annat för myndighetens processföring, internutredningar, skadeståndshantering, yttranden till JO, samordning av myndighetens medverkan i EU-arbetet och annat internationellt samarbete samt för styrning och uppföljning av myndighetens etik- och värdegrundsarbete. Förutom i Stockholm finns verksamhet i Göteborg, Malmö och Sundsvall. Avdelningen är indelad i fyra verksamhetsområden och cirka 120 medarbetare arbetar på avdelningen.

Ansvar och arbetsuppgifter
Som rättschef har du det myndighetsövergripande resultatansvaret för avdelningens hela verksamhet. Du har budget-, arbetsgivar- och ledningsansvar för din avdelning och ingår i myndighetsledningen samt rapporterar till Försäkringskassans generaldirektör.

Som chef i Försäkringskassan arbetar du enligt myndighetens uppdrag från regeringen. Du ansvarar för att din verksamhet är rättssäker och effektiv samt präglas av en god service. Du leder verksamheten utifrån en helhetssyn och med respekt för fattade beslut. Genom dialog om verksamhetens syfte, mål och strategier skapar du förutsättningar för att dina underlydande chefer ska kunna och vilja ta stort ansvar för avdelningens resultat och för sin egen utveckling.

Som högsta chef för avdelningens medarbetare har du arbetsmiljöansvaret för avdelningen samt ansvarar för att tillämpa statens och Försäkringskassans arbetsgivarpolitik. Du driver utvecklingen av chefs-/ledarskapet och medarbetarskapet samt verkar för att skapa en hälsofrämjande arbetsmiljö inom avdelningen. Du känner till och delar den gemensamma värdegrunden för de statsanställda.

Rättschefen är högsta jurist i myndigheten och har enligt arbetsordningen att självständigt döma av vissa juridiska frågor, att fatta beslut om t.ex. allmänna råd och rättsliga ställningstaganden.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

  • jur. kand./juristexamen
  • erfarenhet av arbete i domstol
  • erfarenhet av rättsligt arbete, t.ex. att driva rättsligt utvecklingsarbete och ansvara för rättslig styrning
  • gedigen erfarenhet av ledarskap och strategiskt ledningsgruppsarbete
  • erfarenhet av att leda genom andra chefer
  • erfarenhet av att arbeta i offentlig sektor
  • god samarbetsförmåga och där du skapar nätverk med goda relationer och högt förtroende såväl externt som internt
  • ett mycket gott omdöme, personlig mognad och hög integritet
  • mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift

Det är meriterande om du har erfarenhet från relevant arbete inom Regeringskansliet liksom om du har goda kunskaper inom socialförsäkringen eller det förvaltningsrättsliga området. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Övrigt
Anställningen är tillsvidare, heltid, med tillträde enligt överenskommelse. Anställningen är säkerhetsklassad och säkerhetsprövning enligt 14 § säkerhetsskyddsförordningen kommer att ske. Placeringsort Stockholm.

Om du har frågor
För frågor om tjänsten vänligen kontakta chefen för HR-staben Anders Liif, 010-111 45 52. För frågor om rekryteringsprocessen är du välkommen att kontakta HR-specialist Stig Lindblom, 010-116 90 63. Kontaktpersoner i fackliga frågor är för Fackförbundet ST: Anne Hagberg, 010-116 12 93, Saco-S: Rita Koskinen Lundström, 010-111 43 72, Seko: Irre del Barba, 010-115 30 87.

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast den 18 mars 2018. Bifoga ditt CV där du beskriver din utbildning och erfarenhet samt ett personligt brev där du berättar varför du söker arbetet.

Vi undanber oss vänligen erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.