Barnombud till Specialpedagogiska skolmyndigheten

Plats
Härnösand (Kommun), Västernorrland
Annonserat
den 1 juni 2018
Stängs
den 14 juni 2018
Ref:
2 STO-2018/775
Kontakta
Berit Engberg
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid
Verksamhetsområde
Offentlig sektor

Barnombud till Avdelningen för verksamhetsutveckling

Om arbetsplatsen
Hos oss arbetar du för en utvecklande och tillgänglig lärmiljö för alla. Vi erbjuder specialpedagogiskt stöd och rådgivning till skolor och förskolor i hela landet, svarar på frågor och erbjuder kurser och konferenser. Vi driver åtta specialskolor, fördelar statsbidrag och utvecklar läromedel. Vi har cirka 1 100 anställda. Välkommen till Sveriges största kunskapsbank inom specialpedagogik.

Enheten för myndighetsgemensam samordning ansvarar för samordning av de områden som myndighetens ledning beslutar om. Vårt stöd förenklar, effektiviserar och stärker likvärdigheten i hanteringen av vissa myndighetsgemensamma uppdrag. Vi samverkar internt med övriga avdelningar och externt med andra myndigheter och aktörer. Vi företräder myndigheten inom uppdragens sakområden.

Enheten finns inom Avdelningen för verksamhetsutveckling och har idag personal placerad i Göteborg, Härnösand, Linköping, Malmö, Skövde, Stockholm och Örebro. Placering för denna tjänst är Härnösand men beroende på sökandes kvalifikationer kan annan placering prövas. Arbetet innebär ofta resor i tjänsten och en stor del av myndighetens möten sker via video.

Arbetsuppgifter
Specialpedagogiska skolmyndigheten söker en person som ska utveckla rollen som barnombud i myndigheten. Tillsammans med kollegor ska du delta i ett proaktivt och långsiktigt arbete för att öka tryggheten för elever i specialskolan. Du kommer även att ingå i ungdomsrådet.

Barn och unga i vår verksamhet ska alltid känna att man kan vända sig till någon vuxen för att få stöd och råd om man inte kan vända sig till någon i sin närhet. Alla elever ska kunna känna sig trygga och att de har någon vuxen att vända sig till om det behövs.

Myndigheten har åtta specialskolor för elever som behöver ett alternativ till den vanliga grundskolan. Eleverna erbjuds en miljö som ger möjlighet till delaktighet och utveckling. I skolorna ska alla ges förutsättningar att delta i det sociala samspelet, känna tillhörighet och utvecklas som individer. Fem av specialskolorna är regionala och vänder sig till elever som är döva eller har en hörselnedsättning. De nationella specialskolorna är anpassade till elever med olika förutsättningar och erbjuder undervisning för elev 

 • som är döv eller med hörselnedsättning i kombination med utvecklingsstörning
 • med medfödd eller tidigt förvärvad dövblindhet
 • med synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättning
 • med grav språkstörning.

Du gillar att ha dialog med barn och unga, och har hög integritet. Du har kunskap om vilka rättigheter barn har och är fullt teckenspråkig.

Ännu en uppgift blir att delta i myndighetens interna arbete med att ytterligare stärka barnrättsperspektivet samt ingå i en grupp med syfte att utveckla, stärka och behålla en rättighetskultur. I den rollen företräder du myndigheten i samverkan med andra myndigheter och organisationer.

Kvalifikationer

Barnombudet ska ha

 • akademisk examen med specialpedagogisk, samhällsvetenskaplig eller beteendevetenskaplig inriktning eller annan examen som bedöms likvärdig
 • dokumenterad kunskap om barns rättigheter enligt barnkonventionen samt konventionen för personer med funktionsnedsättning
 • god kommunikativ förmåga, vara fullt teckenspråkig i svenskt teckenspråk samt kunna uttrycka sig på svenska. 
 • dokumenterad erfarenhet av att samtala med barn och ungdomar 
 • erfarenhet av alternativ och kompletterande kommunikation (AKK)

Meriterande är 

 • erfarenhet av arbete med barn och unga med olika funktionsnedsättningar
 • förmåga att arbeta självständigt och att samverka
 • kännedom om skolans styrdokument
 • erfarenhet av att leda projekt

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och refererar till myndighetens medarbetarpolicy. Befattningen kräver att du är självgående, initiativrik och gillar att arbeta självständigt. 

Anställningens omfattning

Tillträde enligt överenskommelse.

Ansökan
Referensnummer: 2 STO-2018/775

Övrigt
Utdrag från belastningsregistret ska visas upp inför anställning. 

Provanställning på sex månader tillämpas.

Vid all rekrytering sätter vi värde på de kvalitéer som jämställdhet och mångfald tillför verksamheten.

Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss denna gång alla erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.