Chef Juridikavdelningen tillika Chefsjurist

Plats
Stockholm
Annonserat
den 14 september 2018
Stängs
den 1 oktober 2018
Kontakta
Maria Rydbeck
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid

Anställda på Pensionsmyndigheten

Chef Juridikavdelningen tillika Chefsjurist

Pensionsmyndigheten ansvarar för den allmänna pensionen och informerar om hela pensionen. Varje år betalar vi ut cirka 340 miljarder kronor till 2,2 miljoner pensionärer, genomför drygt 800 000 fondbyten och skickar ut 7,3 miljoner orange kuvert. Vi är omkring 1 200 medarbetare på 8 orter.

Vi gör pensioner enklare — för att alla ska kunna leva i nuet

 

Pensionsmyndigheten är en förvaltningsmyndighet för ålderspensionssystemet inom socialförsäkringen och för andra förmåner och ersättningar som enligt lag eller förordning ska administreras av oss. Vi är i framkant när det handlar om teknik och utveckling och arbetar effektivt med innovativa tekniska lösningar för våra miljontals kunder runt om i landet. 
Vi är en modern myndighet med ett tydligt uppdrag som i grunden handlar om att göra pensioner enklare för både pensionssparare och pensionärer. Vi har ett gott förtroende hos allmänheten, och ett mycket bra arbetsklimat internt. Placeringsort är Stockholm och där arbetar vi i moderna lokaler vid Hornstull på Södermalm.


Vi söker nu en avdelningschef för Juridikavdelningen. Juridikavdelningen har det övergripande ansvaret för myndighetens rättstillämpning inom socialförsäkringsrätt, dataskydd och fondjuridik, och att kraven på rättssäkerhet tillgodoses. I det arbetet ingår att arbeta med rättslig styrning och att biträda myndighetens ledning och operativa chefer med kvalificerat juridiskt stöd. En viktig uppgift för Juridikavdelningen är att aktivt delta i myndighetens utvecklingsarbete och att arbeta med att ta fram regelförslag. Juridikavdelningen handlägger bl.a. överklaganden och skadeståndsärenden samt företräder myndigheten i domstol. Avdelningen har drygt 30 medarbetare och består av två underenheter. 

 

Arbetsbeskrivning

Som chefsjurist ansvarar du för att Pensionsmyndighetens juridiska stöd bidrar till att myndigheten når sina mål. Du är med och omsätter regleringsbrev och politiska intentioner till strategier och verksamhetsplaner. Inom Pensionsmyndigheten pågår ett intensivt utvecklings- och förändringsarbete och du har tillsammans med myndighetens ledning, ett helhetsansvar för att det arbetet genomförs. 

Den juridiska verksamheten kännetecknas av ett konsultativt arbetssätt och ska bedrivas med hög kvalitet, god service, effektivitet och kostnadsmedvetenhet. Du leder avdelningens verksamhet tillsammans med två kvalificerade och självgående enhetschefer och med en controller och en assistent som stöd. Du ingår i myndighetens ledningsgrupp och rapporterar direkt till generaldirektören.
 

Utbildning och erfarenhet

Du har flerårig erfarenhet av rättstillämpning och kvalificerat juridiskt arbete. Du har bred juridisk kompetens, förmåga att göra djupgående rättsliga analyser och kan överblicka hela rättsområden. Du har mycket goda kunskaper inom de rättsområden som är relevanta för Pensionsmyndighetens verksamhet samt erfarenhet av myndighets- och författningsarbete. 

Chefserfarenhet är ett krav och det är meriterande med domstolserfarenhet samt erfarenhet från arbete i Regeringskansliet. Det är likaså meriterande om du har arbetat strategiskt med organisations- eller verksamhetsutveckling där juridiska frågeställningar ingått. Även erfarenhet av mediakontakter är meriterande. En förutsättning för att lyckas i rollen är att du lyckas kombinera funktionen som Pensionsmyndighetens högsta jurist med ansvaret att som avdelningschef arbeta strategiskt med våra lång- och kortsiktiga mål.
 

Egenskaper

Du arbetar övergripande och målinriktat för att åstadkomma delaktighet, engagemang samt resultat. Vi lägger stor vikt vid goda ledaregenskaper såsom lyhördhet och god kommunikativ förmåga, samt att du är analytisk, strukturerad och kvalitetsmedveten. Du är omdömesgill och har hög integritet. Strategiskt tänkande med ett ledningsperspektiv, att vara lösningsorienterad och ha förmåga att fatta beslut och att förklara komplicerade frågeställningar på ett enkelt sätt är också avgörande i rollen. Det är likaså viktigt att du arbetar på ett konsultativt sätt. Du har mycket lätt för att samarbeta och bygga långsiktiga relationer både internt och externt.

Du är trygg, stabil och har god självinsikt samt har vana att motivera och leda professionella och självständiga medarbetare. Som chef jobbar du för att arbetsmiljön inom myndigheten och på avdelningen präglas av arbetsglädje, effektivitet och noggrannhet.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper i urvalsprocessen.
 

Övrigt

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svensk medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt Säkerhetsskyddslagen (1996:627) kommer att genomföras innan anställning.

Urvalstester kommer att förekomma i rekryteringsprocessen.

Vi strävar efter en jämn könsfördelning och ser mångfald som en styrka och välkomnar därför sökande med olika bakgrund. 

Vi har i denna rekrytering tagit ställning till vilka annonseringskanaler som ska användas, varför vi undanber oss alla samtal från säljare.

 

För mer information

För mer information om tjänsten kontakta vikarierande generaldirektör Maria Rydbeck, telefon 010-454 22 00. 
Daniel Barr tillträder som generaldirektör den 15 oktober.

Fackliga representanter Linda Modin, Saco, Tel. 010- 454 33 36 och 
Ann-Christine Jonsson, ST, telefon 010-454 28 54.

Välkommen med din ansökan senast den 1 oktober 2018, märk din ansökan med diarienummer PSL 2018-96 

Liknande jobb

Liknande jobb