Centrumchef till Försvarshögskolan

Plats
Stockholm (Kommun) (SE)
Annonserat
den 1 juni 2017
Stängs
den 7 augusti 2017
Ref:
HF/HR 54/2017
Kontakta
Ann Peyron Östlund
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid
Verksamhetsområde
Offentlig sektor

Centrumchef

Försvarshögskolan söker chef för nybildat centrum för totalförsvar och samhällssäkerhet.

Vi ser en förändrad och utmanande hotbild som omfattar allt från traditionella militära hot, till terror och radikalisering, klimathot och pandemier. Totalförsvaret ska utvecklas och integreras med en effektiv krisberedskapsförmåga för att kunna hantera hela den hotbild som den nationella säkerhetsstrategin inriktar skyddet av nationella intressen på. Som stöd för alla samhällets aktörer och organisationer krävs kunskapsuppbyggnad genom forskning, analysstöd, utbildningar och övningar inom samhällets säkerhet. För att möta behovet och kravet för att bygga och utveckla nationell förmåga utvecklar Försvarshögskolan ett nytt centrum för totalförsvar och samhällssäkerhet som integrerar tre tidigare institut och centrumbildningar – Institutet för högre totalförsvarsutbildning (IHT), Crismart och CATS.

Arbetsuppgifter:
Som Centrumchef kommer du att leda och driva en mycket viktig och växande verksamhet hos Försvarshögskolan. Du kommer till en högt kompetent organisation och din roll har många kontaktytor såväl internt som externt. 

Syftet med omorganisationen är att skapa ett nationellt och internationellt ledande kunskaps- och utbildningscentrum för främjandet av nationell och internationell krisberedskapsförmåga. Som chef och ledare har du en nyckelroll i att skapa uppslutning kring en målbild, inspirera och förverkliga Centrumets ambition.

Som chef kommer du att vara central för uppbyggnaden av centrumet och dess verksamhet. Vi ser det som en utåtriktad roll där du företräder Försvarshögskolan och centrumet inom hela samhället och inte minst bland våra uppdragsgivare inom sektorn.

I anställningen ingår ansvar för personal, verksamhet inom utbildning, ekonomi, intern styrning och kontroll. Du rapporterar till institutionschefen och är en av sex chefer i institutionens ledningsgrupp. Du kommer att ha en biträdande chef som är planerad att ha uppgiften att svara för ekonomi och daglig verksamhetsledning, men som också stöttar i de mer utåtriktade uppdragen.

Ledarskapet är i fokus och du kommer tillsammans med dina medarbetare att bygga upp och stärka verksamhetens alla delar, inte minst att förstå och utnyttja kopplingen till FHS kärnuppdrag – forskning och utbildning. Centrumet kommer vid starten att omfatta cirka 40 medarbetare och omsätta cirka 55 miljoner kronor. Vi ser en stor utvecklingspotential i verksamheten vilket du som chef på ett strategiskt sätt måste kunna omsätta i nya verksamhetsidéer och intäkter.

Vem är du?

Vi söker dig som har:

  • mycket god kunskap om krisberedskapssystemet och totalförsvaret
  • ett stort nätverk och är väl ansedd inom sektorn, både nationellt och internationellt.
  • en väl utvecklad strategisk förmåga och djup kunskap om sektorn
  • dokumenterad ledarskapserfarenhet, vilket omfattar både verksamhetsstyrning, men också personal- och ekonomiansvar 
  • erfarenhet av och insikt i förutsättningarna för en intäktsfinansierad verksamhet
  • förmågan att kunna göra prioriteringar av uppdrag inom analys, utbildning och övning avseende etik, kompetens och relevans. 
  • erfarenhet av att företräda en verksamhet

Du ska vara flytande i både svenska och engelska, såväl i tal som i skrift. Ytterligare språkkunskaper är meriterande.

Det är dessutom meriterande om du:

  • Har erfarenhet av operativt arbete på myndigheter och departement inom sektorn
  • Har erfarenhet av arbete i internationella uppdrag 
  • Är disputerad och/eller har arbetat med forskning inom sektorn, och därmed har förståelse för forskningens villkor och förutsättningar. 

Som person är du en ledare – professionell, utåtriktad, målinriktad och drivande. Du drivs av att få människor att samarbeta för att skapa ännu bättre resultat inom verksamheten, men också av att representera skolan och verksamheten utåt. Du har stor integritet och utövar ett utvecklande ledarskap med stor social kompetens och synnerligen god arbetsledningsförmåga. Du ska ha förmåga att leda och driva förändringsarbete, vilket även innefattar ett aktivt jämställdhetsarbete.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Försvarshögskolan eftersträvar jämställdhet och mångfald inom samtliga yrkesgrupper. Vi välkomnar sökande med olika etniska och kulturella bakgrunder. För oss är det självklart med ett inkluderande arbetsklimat och att våra medarbetare kan kombinera arbete med ett aktivt föräldraskap. För att uppnå en jämnare könsfördelning inom Försvarshögskolans chefskrets, uppmanar vi särskilt kvinnor att söka.

Anställningen är tillsvidare med ett uppdrag som chef på fyra år med möjlighet till förlängning upp till max åtta år. Grundanställningen är senior analytiker. Försvarshögskolan tillämpar sex månaders provanställning. Tillträde enligt överenskommelse.

Anställningen är placerad i säkerhetsklass, vilket förutsätter godkänd säkerhetsprövning med registerkontroll samt svenskt medborgarskap enligt bestämmelserna i säkerhetsskyddslagstiftningen.

Ansökan skickas till e-postadress: registrator@fhs.se senast 2017-06-26 och ska innehålla ett personligt brev inklusive CV. Du kan även skicka din ansökan till Försvarshögskolan, Registrator, Box 27 805, 115 93 Stockholm. Märk Din ansökan dnr HF/HR 54/2017.

Ytterligare upplysningar om anställningen lämnas av Robert Egnell, Chef ISSL 070-9610876 och Åsa Anthony HR-chef.

Fackliga kontaktpersoner är Ronnie Hjorth (SACO), Christian Friman (OFR/S) och Lars-Johan Nordlund (OFR/O), telefon växel 08-553 425 00. 

Ann Peyron Östlund 0708-78 42 26 kan nås för frågor. Urvalstester kan komma att användas i rekryteringen.

Liknande jobb

Liknande jobb