Analytiker till Tillväxtanalys

Rekryterare
Plats
Stockholm (Kommun) (SE)
Annonserat
den 30 juni 2017
Stängs
den 15 augusti 2017
Ref:
2017/125
Kontakta
Enrico Deiaco
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid

Analytiker med fokus på regionala innovationsanalyser

Vill du bidra till att förbättra svensk innovationspolitik? Arbetet som analytiker på Tillväxtanalys innebär att du tar fram kvalificerade analyser och utvärderingar som utgör relevanta kunskapsunderlag för tillväxtpolitikens utformning och dess genomförande.

Om Tillväxtanalys
Tillväxtanalys har regeringens uppdrag att tillhandahålla kvalificerade kunskaps­underlag för tillväxtpolitiken. Myndigheten ska utifrån olika perspektiv utvärdera, analysera och redovisa effekter av statens insatser för hållbar nationell och regional tillväxt och näringslivsutveckling. Våra analyser och utvärderingar är baserade på vetenskap och beprövad erfarenhet. De är framåtblickande och systemutvecklande och syftar till att utveckla, ompröva och effektivisera tillväxtpolitiken och dess genomförande.

Myndigheten har nyligen fått en ny instruktion och befinner sig i ett uppstartsläge för att forma verksamheten för de kommande åren. Vi tar utgångspunkt i att Sverige är en liten, öppen ekonomi som befinner sig på den vetenskapliga och teknologiska fronten. För den typen av ekonomier drivs tillväxten framför allt av landets innovationsförmåga, investeringar i fysiskt och immateriellt kapital samt strukturomvandling.

Sakkunniga medarbetare, unika databaser och utvecklade samarbeten på nationell och internationell nivå är viktiga tillgångar i vårt arbete. Myndighetens primära målgrupper är regeringen och andra myndigheter som har uppdrag inom tillväxtpolitiken. I våra utvärderingar och analyser har vi en oberoende ställning.

Vi är cirka 40 anställda och finns i Östersund (huvudkontor) och Stockholm. Med anledning av vårt nya uppdrag har vi sett över vår organisation. En ny organisationsstruktur träder i kraft den 1 september.

Arbetsbeskrivning
Vi söker en kvalificerad analytiker för anställning på Stockholmskontoret och vid avdelningen för Innovation och grön omställning. Avdelningen ansvarar för:

 • Analyser och utvärderingar av statens roll för att främja innovation och kommersialisering i näringslivet, både direkt och indirekt, genom förutsättningar för näringslivets investeringar i forskning, innovation och utveckling.
 • Att följa upp och analysera näringslivets arbete med gröna innovationer.

Din uppgift är att utveckla, leda och genomföra analys- och utvärderingsprojekt inom sakområdet med inriktning mot innovationsprocesser i företag och det omgivande ekosystemet. Tillsammans med avdelningschefen, analytikerkollegor och relevanta aktörer nationellt och internationellt utvecklar du intressanta samarbetsprojekt. Du för dialog med Regeringskansliet och andra aktörer med beröringspunkter till avdelningens ansvarsområde. Arbetet innebär resor både inom och utom landet.

Kvalifikationer

Du behöver ha:

 • Forskarutbildning med samhällsvetenskaplig profil, exempelvis inom statsvetenskap, nationalekonomi, industriell organisation, företagsekonomi eller sociologi.
 • Goda teoretiska och empiriska kunskaper om innovationsprocesser i företag och hur företag tillsammans med externa aktörer utvecklar nya produkter och tjänster,
 • Erfarenhet av policyarbete samt god kännedom om svensk statsförvaltning.
 • God förmåga att tillämpa analys- statistik- och utvärderingsmetoder samt att förstå, använda och förmedla forsknings- och analysresultat.
 • Erfarenhet av att leda och genomföra komplexa projekt.
 • God förmåga att samarbeta, skapa goda relationer och främja samverkan internt och externt.
 • God kännedom om samt kontaktnät bland aktörerna inom avdelningens ansvarsområde samt förmåga att skapa och utveckla kontaktnät, nationellt och internationellt.
 • God förmåga att kommunicera, muntligt och skriftligt, på svenska och engelska.

Vi ser gärna att du har:

 • Erfarenhet av regionala innovationsanalyser
 • Erfarenhet av att upphandla forsknings- och konsulttjänster
 • Ett internationellt nätverk inom området

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Anställningens omfattning
Anställningen är tillsvidare.

Tillträde sker snarast efter överenskommelse. Lön efter kompetens och tidigare erfarenhet.

Omfattning: Heltid

Ansökan
Ansök senast: 2017-08-15
Referensnummer: 2017/125

Lön
Individuell lönesättning.

Kontaktperson och fackliga företrädare
Enrico Deiaco, avdelningschef
010-447 44 70
enrico.deiaco@tillvaxtanalys.se

Jörgen Lithander¸Saco
010-447 44 54
jorgen.lithander@tillvaxtanalys.se

Barbro Widerstedt, ST
010-447 44 37
barbro.widerstedt@tillvaxtanalys.se

Övrigt
För att ta tillvara de kvaliteter som det tillför verksamheten, strävar vi efter en jämn könsfördelning samt en etnisk och kulturell mångfald.

För att skapa bra förutsättningar för en objektiv och kvalitetssäkrad urvalsprocess ser vi helst att du söker jobbet genom länken i denna annons. Via den hamnar du hos Offentliga Jobb. Dina uppgifter i ansökan är inte synbara för någon annan än den arbetsgivare som ansökan är riktad till, om du inte själv väljer att visa den.

Vi har gjort mediaval i denna rekrytering och undanber därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringsstjänster.