Riksarkivet söker Sektionschef till Landsarkivet i Härnösand

Rekryterare
Plats
Härnösand (Kommun), Västernorrland
Annonserat
den 30 augusti 2017
Stängs
den 17 september 2017
Ref:
RA 2017/08168
Kontakta
Annalena Olsson
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid

Riksarkivet söker Sektionschef till Landsarkivet i Härnösand

Arbetsplatsbeskrivning
Riksarkivet är en av Sveriges kulturmyndigheter, med uppgift att vara statlig förvaltningsmyndighet för arkivfrågor. Hos Riksarkivet bevaras framförallt statliga arkivhandlingar från medeltiden till idag, men också handlingar från enskilda personer och organisationer. Riksarkivet har ett särskilt ansvar för den statliga arkivverksamheten och arkivvården i Sverige. I uppdraget ingår tillsyn över de statliga myndigheternas arkivhantering. Riksarkivet skapar förutsättningar för att både analoga och digitala handlingar ska kunna bevaras. Vi bidrar till kulturarvets användning idag och framtiden. Vi bidrar också till en öppen och transparent förvaltning.

Riksarkivet är inne i ett viktigt utvecklingsskede där digitaliseringsfrågorna har en avgörande roll. Samtidigt som vi säkrar ett långsiktigt bevarande av handlingarna ska vi möta omvärldens krav på snabb och enkel tillgång till information ur arkiven.

Landsarkivet i Härnösand är en avdelning inom Riksarkivets regionala division. Landsarkivet har funnits sedan 1935. Avdelningen har ca 50 medarbetare och verksamheten bedrivs på två depåer i Härnösand.

Arbetsbeskrivning
Landsarkivet är i dag indelat i tre sektioner och du kommer som sektionschef att arbeta nära övriga chefer samt ingå i landsarkivets ledningsgrupp. 

I din roll leder du och utvecklar sektionen som är fokuserad på området tillhandahållande av arkivinformation. Du ansvarar för verksamheten inom sektionen och har personal- och arbetsmiljöansvar. I arbetet ingår deltagande i verksamhets- och budgetplanering samt periodiska redovisningar. Som arbetsgivarrepresentant leder du och skapar goda förutsättningar för dina medarbetare. Du samverkar kontinuerligt med medarbetare, chefer, myndigheter, organisationer och andra aktörer. 

Verksamheten inom sektionen omfattar bland annat följande: 

  • Handläggning av förfrågningar från myndigheter och enskilda. 
  • Sekretessbedömningar 
  • Tjänstgöring i läsesalar 
  • Vägledning av allmänheten i Riksarkivets gemensamma kundtjänst.

Kvalifikationer
Vi söker en chef och ledare som är trygg i sitt ledarskap och förstår innebörden av en hög servicenivå. Rollen kräver en förmåga att motivera och entusiasmera medarbetare och att ansvara för att få en fungerande dialog och ett öppet klimat på sektionen.

Du har relevant examen från högskola/universitet eller likvärdiga kvalifikationer. Utbildning inom Arkiv och informationsvetenskap, tjänstgöring inom kulturarvssektorn och/eller inom statlig myndighet samt kunskap i offentlighets- och sekretesslagstiftning är meriterande. Kunskap och intresse inom området förvaltningshistoria och förvaltningsadministration ses som en fördel för arbetet. Du uttrycker dig väl i tal och skrift på svenska och har goda kunskaper i engelska. Du har lätt för att ta kontakt, skapa och behålla förtroendefulla relationer både inom Riksarkivet och med intressenter utanför myndigheten. Vi lägger stor vikt vid din personliga lämplighet för uppdraget. 

Då Riksarkivet är i en pågående utvecklingsfas, är det viktigt att du har erfarenhet av och vill vara en del av utvecklings- och förändringsarbetet. Eftersom anställningen är placerad i säkerhetsklass krävs svenskt medborgarskap.

Anställningens omfattning
Anställningsform: Tillsvidareanställning
Omfattning: Heltid

Tillträde snarast enligt överenskommelse.

Ansökan
Ansök senast: 2017-09-17
Referensnummer: RA 2017/08168

Välkommen att söka genom att:

  • Göra en digital ansökan genom att klicka på ansök-knappen

Lön
Löneform: Månadslön

Anställning
Antal annonserade arbetstillfällen:   1

Kontakt

Kontaktpersoner

Annalena Olsson
Sektionschef
010-476 8037

Kenneth Hänström
Avdelningschef/Landsarkivarie
010-4768062

Fackliga företrädare
Anna Forslund
ST
010-476 84 62

Maud Almström Blom
SACO
010-476 71 05

Övrigt
Läs mer: Riksarkivet

Vill du veta var vi finns?
Se arbetsplatsen på karta här.