Jurister till dataskyddsombudsfunktionen

Rekryterare
Polismyndigheten
Plats
Stockholm (Stad) (SE)
Annonserat
den 2 november 2017
Stängs
den 21 november 2017
Ref:
C16079/2017
Kontakta
David Kummel
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid
Verksamhetsområde
Offentlig sektor

Jurister till dataskyddsombudsfunktionen vid enheten för rättslig styrning och stöd

Organisation
Rättsavdelningen

Län
Stockholms län

Utlysningsdatum
2017-10-31 12:30

Sista ansökningsdatum
2017-11-21 23:59

Referensnummer
C16079/2017

Beskrivning av arbetsplatsen
Polismyndigheten är en enrådsmyndighet vilket innebär att den leds av en chef som inför regeringen ensam bär ansvaret för myndighetens verksamhet. Myndigheten består av drygt 28 500 medarbetare och organiseras i sju regioner, ett antal nationella avdelningar samt ett kansli. De sju regionerna är Stockholm, Väst, Syd, Öst, Mitt, Bergslagen och Nord. Rättsavdelningen är en nationell avdelning inom Polismyndigheten och ansvarar för rättslig styrning och stöd, förvaltningsrättslig verksamhet och informationsförvaltning. I dagsläget har rättsavdelningen drygt 700 medarbetare på flera orter i landet.

Arbetsuppgifter
Vi söker flera jurister till dataskyddsombudsfunktionen vid enheten för rättslig styrning och stöd med placering i Stockholm. Funktionen som skapas med anledning av dataskyddsreformen är under uppbyggnad och kommer att bestå av: 

 • ett dataskyddsombud för brottsbekämpande verksamhet, 
 • ett dataskyddsombud för Interpol-reglerad verksamhet, 
 • ett dataskyddsombud för verksamhet vid den nationella enheten för passagerarinformation (PNR),
 • ett dataskyddsombud för övrig verksamhet, och
 • en verksamhetsövergripande jurist för funktionen

Myndighetens dataskyddsombudsfunktion utgör en oberoende stöd- och kontrollinstans av verksamhetens personuppgiftsbehandling. Som förordnat dataskyddsombud har du inom uppdraget en självständig roll inom myndigheten, och kan rapportera direkt till myndighetsledningen. Rollen kommer att vara en granskande funktion som innebär att du:

 • övervaka att dataskyddsbestämmelser följs, delta i frågor som rör skyddet av personuppgifter och informera om skyldigheter samt ge råd internt till de som ansvarar för och behandlar personuppgifter   
 • ger råd vid konsekvensbedömning av dataskydd och övervaka genomförandet av dessa
 • är kontaktpunkt för Datainspektionen i frågor som rör behandling, inbegripet förhandssamråd
 • är kontaktpunkt för enskilda i frågor som rör behandling av personuppgifter 
 • inom området för flygpassageraruppgifter i brottsbekämpningen (PNR) ansvarar för genomförandet av relevanta skyddsåtgärder och tar emot information om att en medlemsstat överför PNR-uppgifter till tredje land
 • inom området för Interpol upprättar och uppdaterar processer för bearbetning, genomför lämpliga utbildningsprogram för personalen, genomför stickprovskontroller samt i dataskyddsfrågor företräder myndigheten vid Interpol

Kvalifikationer

Vi söker dig som har: 

 • Juristexamen. 
 • Flerårig erfarenhet av att arbeta med självständigt juridiskt arbete. 
 • Mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska. 

Meriterande
Det är meriterande om du har:

 • Arbetat i offentlig verksamhet, gärna vid domstol, myndighet eller Regeringskansliet. 
 • Fullgjord notarietjänst. 
 • Erfarenhet av att arbeta med personuppgiftsfrågor inom Polismyndigheten, andra brottsbekämpande myndigheter eller hos tillsynsmyndigheter.

Personliga egenskaper
Arbetet ställer krav på juridisk skicklighet och mycket god analytisk förmåga då du kommer att utgöra en oberoende stöd- och kontrollinstans av verksamhetens personuppgiftsbehandling. Vi ser att du är noggrann och strukturerad då du kommer agera dataskyddsombud för alla olika verksamheter i myndigheten. Du bör trivas med att arbeta självständigt då du på egen hand driver ditt arbete och rapporterar direkt till myndighetsledningen men också ha god samarbetsförmåga och serviceinriktning då rollen innebär att vara en central kontaktpunkt avseende personuppgiftsfrågor. Mycket ska vara på plats innan dataskyddsreformen träder i kraft så vi ser att du gillar att arbeta i ett högt tempo.

Kontaktpersoner

Vill du veta mer? Du är välkommen att kontakta gruppchef vid enheten för rättslig styrning och stöd, David Kummel, tel. 010-563 50 23

Facklig företrädare

Facklig information lämnas av: Kent Svärd, SACO, tfn 010-56 34 211; Sofia Ask, Polisförbundet, tfn 010-56 38710; Johan Gertz, Fackförbundet ST, tfn 010 5677092; Karna Tillheden, Seko Polisen, tfn 010-56 16 627

Övrig information

Anställningen
Arbetsort: Stockholm
Anställningsform: Tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning
Omfattning: Heltid 
Arbetstid: Dagtid 
Tillträde: Enligt överenskommelse 

Ansökan:
Genom din ansökan samtycker du till att dina personuppgifter behandlas och sparas enligt personuppgiftslagen. Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen. Har du skyddad identitet eller annan information som du själv bedömer som olämplig att lämna ut; Registrera dig inte i systemet utan ta istället kontakt med ansvarig HR-konsult: Emmy Angeklint, tfn 070-360 44 81 & Antonia Liljeblad, tfn 0703805681.

Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Säkerhetsprövning (med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen) kan komma att genomföras före anställning. Anställningen kräver svenskt medborgarskap.

Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen.

Har du skyddad identitet, referenser eller liknande information som du själv bedömer som olämplig att lämna ut, registrera dig inte i systemet utan ta istället kontakt med ansvarig rekryterare.

Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanbeder oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Varmt välkommen med din ansökan!

Sök jobbet
Ansökan sker via Polisens webbaserade rekryteringsverktyg

Liknande jobb

Liknande jobb