Kommunikationschef till Tullverket

Rekryterare
Tullverket
Plats
Stockholm (Kommun) (SE)
Annonserat
den 5 november 2017
Stängs
den 26 november 2017
Kontakta
Agneta Värmon
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid
Verksamhetsområde
Offentlig sektor

Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor in och ut ur Sverige, vi bidrar till ett säkert samhälle och konkurrensneutral handel. Vi förenklar den legala handeln och förhindrar den illegala genom att erbjuda smidiga tullrutiner för utrikeshandeln, en enkel gränspassage för resande och ett effektivt gränsskydd. Vårt uppdrag kommer från Sveriges riksdag och regering. Tullverket grundades 1636 och har i dag cirka 2 000 anställda. Generaltulldirektör är Therese Mattsson.

Tullverket söker kommunikationschef
Är du en erfaren kommunikationschef och vill arbeta i en myndighet med ett viktigt samhällsuppdrag? Tullverket bidrar till att skapa ett tryggt och säkert samhälle och hos oss är du chef för en kommunikationsavdelning med bred kompetens och stort fokus på förändrings- och utvecklingsarbete. Som kommunikationschef ingår du i Tullverkets ledningsgrupp.

Kommunikationsavdelningen driver, utvecklar och samordnar Tullverkets externa och interna kommunikationsarbete och är ett strategiskt och operativt stöd för hela Tullverket. Kommunikationsarbetet ska bidra till att öka kunskapen om Tullverkets uppdrag, verksamhet och resultat samt tillhandahålla information och service som gör det lätt för företag och privatpersoner att göra rätt från början i sin tullhantering. Det ska också bidra till en ökad kommunikativ förmåga inom myndighetens organisation samt vara ett stöd i arbetet med både kommunikativt ledarskap och aktivt medarbetarskap.

Avdelningen består av ca 50 medarbetare, varav ca hälften arbetar inom Tullverkets kundtjänst Tullsvar, och som stöd för att leda avdelningen har du två underställda chefer. Du rapporterar direkt till Tullverkets generaltulldirektör och du ingår i Tullverkets ledningsgrupp.

Huvudsakliga arbetsuppgifter:
Som chef för kommunikationsavdelningen har du ett brett kommunikationsansvar och du kommer att arbeta såväl operativt som strategiskt. Du kommer att vara både ett operativt verksamhetsnära stöd och ett strategiskt stöd för Tullverkets verksledning och ledningsgrupp. Tullverket håller på att implementera processtyrning och som kommunikationschef har du även ansvaret för processen Kommunicera externt.

Det pågår ett omfattande arbete för att utveckla, förbättra och effektivisera kommunikationsarbetet gentemot företag och privatpersoner. Att driva förändringsarbetet blir en viktig uppgift för dig som verksamhetens chef. Det innebär bland annat att utveckla arbetssätt med hjälp av nya IT-stöd och digitala kommunikationskanaler. Tullverket är inne i den största förändringen i modern tid av tullhanteringen genom införandet av en ny EU-gemensam tullagstiftning, där informationsinsatser, dialog och samverkan med näringslivet är av avgörande betydelse. I det arbetet har kommunikationsavdelningen en nyckelroll, liksom i arbetet med det digitala kundmötet.

Förutom de interna kontakterna har du många externa kontakter i en omfattande samverkan med andra statliga myndigheter. Visst arbete på EU-nivå förekommer också inom två kommunikationsnätverk.

Vi söker dig som har:

 • akademisk utbildning inom kommunikation eller annan utbildning som bedöms likvärdig
 • flerårig erfarenhet som chef för kommunikationsavdelning i en större myndighet eller organisation 
 • gedigen erfarenhet av strategiskt och operativt kommunikationsarbete
 • kunskap och erfarenhet av att utveckla och driva en effektiv och modern kommunikationsavdelning
 • goda kunskaper om förändringsledning och erfarenhet av att driva framgångsrikt förändringsarbete 
 • förmåga att uttrycka dig väl i tal och skrift såväl på svenska som engelska
 • svenskt medborgarskap.

Meriterande om du har:

 • god kännedom om statliga myndigheter och förstår därmed hur de fungerar i ledning och styrning
 • att leda medarbetare på distans
 • att leda genom andra chefer 
 • erfarenhet av ledningsgruppsarbete.

Personliga egenskaper
Vi söker dig som är erfaren i ditt ledarskap. Du är van att utveckla både verksamhet och medarbetare genom ett coachande och kommunikativt ledarskap och du förstår vikten av att skapa engagemang och ansvarstagande hos dina medarbetare. Som person är du handlingskraftig och styr mot uppsatta mål genom underställda chefer och du kan leda och driva förändringsarbete. Du har ett strategiskt synsätt, en god helhetssyn och förmåga att omsätta visioner till resultat. Du bör vara kommunikativ och ha lätt för att samarbeta med andra både inom och utanför Tullverket.

Stor vikt kommer att läggas vid ledarskapsförmågan och personlig lämplighet.

I Tullverket arbetar vi utifrån en värdegrund som handlar om helhetssyn, ansvarstagande och nytänkande.

Övrigt
Tjänsten innebär förtroendearbetstid och tjänstebil finns som förmån.

Då anställningen är placerad i säkerhetsklass genomförs säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen och före anställning kommer du även att genomgå drogtest.

Vi är flexibla när det gäller din bostadsort, men viktigt för oss är att Kommunikationschefen har möjlighet att ha sin huvudsakliga arbetsplats på huvudkontoret i Stockholm.

Tullverket värdesätter de kvaliteter som en jämn könsfördelning och etnisk mångfald tillför.

För mer information och ansökan
Fackliga företrädare är för OFR-P/TULL-KUST, Ulf G Persson, tel. 040-661 33 21 och Lena Larsson, tel. 08- 405 05 35, för Saco-S, Katarina Hernhut, tel. 08-456 52 65.

Välkommen med din intresseanmälan senast söndag den 26 november. Vi samarbetar i denna rekrytering med Pro Astri. För ytterligare information är du välkommen att kontakta Agneta Värmon.

Kontaktpersoner
Agneta Värmon
Rekryteringskonsult
070-732 55 00
agneta@proastri.se

Liknande jobb

Liknande jobb