Doktorand i elkraftteknik med inriktning mot supratoner

Plats
Skellefteå (Kommun), Västerbotten
Annonserat
den 10 november 2017
Stängs
den 10 december 2017
Ref:
3599-2017
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid

Doktorand i elkraftteknik med inriktning mot supratoner

Skellefteå

Ref: 3599-2017

Elkraftgruppen i Skellefteå är en mycket framgångsrik grupp vid Luleå tekniska universitet med olika forskningsinriktningar som integrering av förnybar elproduktion och energieffektiv elanvändning. Gruppen har, under ledning av professor Math Bollen, specialiserat sig på olika aspekter av elkvalitet. Gruppen var bland de första som startade forskning kring supratoner och räknas idag som värdsledande på området. 

Ämnesbeskrivning
Ämnet omfattar studier av hållbara system för elgenerering, transport av elektrisk energi samt växelverkan mellan elnät, elgenerering och elanvändning. 

Några av de pågående forskningsinriktningarna är: distorsion vid integrationen av vind- och solenergiproduktion; stabilitet för järnvägens banmatningssystem; stokastisk planering av smarta distributionsnät; automatisk analys av spänningsdippmätningar; tillförlitlighet i mikronät; växelverkan mellan solcellsanläggningar och LED belysning; flimmer.

Se information om Elkraftteknik vid Luleå tekniska universitet

Arbetsuppgifter
Vi söker en doktorand för ett projekt gällande studier av vågformsdistorsion i frekvensområdet 2 till 150 kHz.

Projektet avser studera vågformsdistorsion i frekvensområdet 2 till 150 kHz s.k. supratoner (eng. supraharmonics). Fokus kommer att vara detaljerade modeller och studier av utbredning av supratoner. Modellerna för att förutse emission från anslutna apparater ska tas fram men också modeller som tar hänsyn till tids och frekvensberoende impedans, resonansfenomen samt påverkan på utbredning orsakad av angränsande apparater. Projektet kommer att rikta sig främst mot låg- och mellanspänning.    

I projektet ingår också mätningar och analyser av verkliga störningar i elnätet.

Doktoranden förväntas vara med och driva forskningsområdet framåt och därmed arbeta i framkanten av forskning relaterat till supratoner. Projektet kommer att utföras av doktoranden, tillsammans med sin handledare och tekniskt stöd.

Forskarutbildningen ska resultera i en doktorsexamen efter motsvarande fyra års forskarutbildning på heltid. Institutionstjänstgöring om högst 20 % av heltid (vanligen i form av undervisning och administrativt arbete) kan komma att ingå i arbetsuppgifterna utöver forskarutbildningen.

Se: Studieplaner för forskarutbildning inom teknisk fakultet

Kvalifikationer
Du är kvalificerad att söka denna anställning om du har tagit en Civilingenjörs-, Masterexamen eller en motsvarande teknisk examen med inriktning lämplig för forskning inom elkraftteknik t.ex. elektroteknik, elektronik, energiteknik, teknisk fysik eller motsvarande områden. Alternativt 300 högskolepoäng inom elektroteknik, elektronik eller motsvarande med 60 högskolepoäng på avancerad nivå med kurser i elkraftteknik. Tjänsten kräver avancerade kunskaper i skriven och talad engelska. Tidigare erfarenhet av forskning, utveckling eller forskningsinriktad utbildning i ett ämne relevant för arbetsuppgifterna räknas som en merit. Att kunna bidra till undervisning på högskoleingenjörsprogrammet (som ges på Svenska) anses som en merit.

Lokalisering: Skellefteå, Sverige

Information
För ytterligare information, vänligen kontakta bitr. prof. Sarah Rönnberg, sarah.ronnberg@ltu.se.

Fackliga företrädare:
SACO-S Daina Dagis, 0920-49 3880 daina.dagis@ltu.se
OFR-S Lars Frisk, 0920-49 1792 lars.frisk@ltu.se

Luleå tekniska universitet arbetar aktivt med jämställdhet och mångfald som bidrar till en kreativ studie- och arbetsmiljö. Universitetets värdegrunder bygger på respekt, öppenhet, samarbete, tillit och ansvar.

Ansökan
Vi ser helst att du söker befattningen via ansökningsknappen nedan där du bifogar personligt brev samt CV/meritförteckning och examensbevis. Var vänlig och märk din ansökan med referensnumret nedan. Ansökan samt examensbevis måste vara skrivna på svenska eller engelska.

Referensnummer:  3599-2017

Sista ansökningsdag: 20 November 2017