Två föredragande - Riksdagens ombudsmän (JO)

Plats
Stockholm (Stad) (SE)
Annonserat
den 20 december 2017
Stängs
den 19 januari 2018
Ref:
ADM 251-2017
Kontakta
Lars Olsson
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid

JO söker två föredragande och en biträdande enhetschef till Opcat-enheten

Bakgrund
Riksdagens ombudsmän (JO) utför sedan sommaren 2011 de uppgifter som ankommer på ett nationellt besöksorgan (national preventive mechanism, NPM) enligt tilläggsprotokollet till FN:s antitortyrkonvention (Opcat).

Uppgifterna enligt Opcat innebär bl.a. att JO regelbundet ska inspektera platser där personer hålls frihetsberövade för att förebygga att dessa personer utsätts för tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning. Iakttagelser som görs under inspektionerna kan komma att ligga till grund för uttalanden och rekommendationer till berörda myndigheter för att förbättra behandlingen av frihetsberövade.  

För att fullgöra uppdraget bistås ombudsmännen av en särskild enhet, Opcat-enheten. Verksamheten bedrivs huvudsakligen genom inspektioner av institutioner där människor hålls frihetsberövade. Det rör sig bl.a. om kriminalvårdsanstalter, häkten, polisarrester, särskilda ungdomshem och psykiatriska- och rättspsykiatriska kliniker. Läs mer om Opcat

Till enheten, som ska bestå av sex personer, söker JO en biträdande enhetschef och två föredragande.

Biträdande enhetschef
Arbetsuppgifterna som biträdande enhetschef är huvudsakligen operativa och består bl.a. i att planera och leda inspektioner, kvalitetssäkra inspektionsprotokoll, ta fram rapporter över verksamheten samt medverka i dialoger med myndigheter m.fl. Arbetet kommer att utföras i nära samarbete med personal från JO:s övriga tillsynsverksamhet. I arbetsuppgifterna ingår också att representera JO i internationella sammanhang i frågor som rör Opcat och därmed sammanhängande frågor.

Du som söker ska ha juridisk examen och vara en dokumenterat skicklig och välmeriterad jurist. Du ska vara analytisk, noggrann och kunna uttrycka dig mycket väl i tal och skrift. Du måste vara initiativrik, uthållig, engagerad och ha en god samarbetsförmåga och ett gott omdöme. Du bör även ha erfarenhet av kvalificerat tillsynsarbete. Erfarenhet av arbetsledning är meriterande.

Två föredragande
Arbetsuppgifterna som föredragande består huvudsakligen av att förbereda och genomföra inspektioner och att skriva protokoll. Arbetet innefattar också omvärldsbevakning, metodfrågor och analyser. Inom enheten genomförs också rättsutredningar. Arbetet är omväxlande och intellektuellt krävande. Samarbete med JO:s övriga tillsynsavdelningar är en viktig del i arbetet.

Du som söker ska ha en examen inom juridik, samhällsvetenskap, kriminologi eller annan akademisk utbildning av relevans.

Arbetet ställer krav på god analytisk förmåga och en god förmåga att uttrycka sig väl i tal och skrift. Du ska kunna arbeta självständigt men också trivas med att arbeta i grupp och kommunicera resultatet av ditt arbete till andra yrkesgrupper.

Gemensamt för tjänsterna
För såväl tjänsten som biträdande enhetschef som för föredragandetjänsterna gäller att kunskaper om Opcat och de internationella konventioner m.m. som rör behandlingen av frihetsberövade är meriterande. Erfarenhet från arbete inom något av de områden där frihetsberövanden förekommer, t.ex. kriminalvården, polisen eller den psykiatriska tvångsvården, eller erfarenhet från tillsynsarbete inom sådana områden är meriterande. Även förtrogenhet med begrepp inom psykiatri, psykologi och socialt arbete värderas. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet. Du ska t.ex. vara ansvarstagande, ha en god problemlösningsförmåga och ha förmåga att lyssna och skapa förtroende.

Övrigt
Tjänsterna kan komma att omfattas av säkerhetsklassning. Tjänstgöringen innebär regelbundna resor inom landet. Körkort är önskvärt. För tjänsterna krävs svenskt medborgarskap.

Tillträde: Snarast

JO:s lokaler är centralt belägna vid Kungsträdgården i Stockholm. Som anställd har du tillgång till bl.a. ett brett utbud av friskvårdsaktiviteter.

JO eftersträvar att ta till vara de kvaliteter som etnisk och kulturell mångfald kan tillföra verksamheten.

Upplysningar om tjänsten som biträdande enhetschef lämnas av kanslichefen Agneta Lundgren, tel. 08-786 50 82. Upplysningar om föredragandetjänsterna lämnas av föredraganden Lars Olsson, tel 08-786 60 67. Fackliga företrädare är för SACO Veronica Widell Edlund och för ST Bertil Hanson, båda nås på tel. 08-786 40 00.

Skriftlig intresseanmälan med meritförteckning och de handlingar som åberopas ska snarast, dock senast den 18 januari 2018 ha kommit in till Riksdagens ombudsmän (JO), Box 16327, 103 26 Stockholm, eller till e-postadress rekrytering@jo.se. Ansökan till tjänsten som biträdande enhetschef ska märkas med diarienummer ADM 250-2017 och ansökan till tjänsterna som föredragande ska märkas med ADM 251-2017.

Liknande jobb

Liknande jobb