Statens Maritima Museer söker språkkunnig guidande personal till Vasamuseet

Plats
Stockholm
Annonserat
den 12 januari 2018
Stängs
den 25 januari 2018
Ref:
2.3-2017-1609
Kontakta
Peter Rydebjörk
Anställningsform
Visstid
Arbetstid
Timanställd

Statens maritima museer (SMM) är en statlig myndighet som driver och utvecklar Sjöhistoriska museet, Vasamuseet och Marinmuseum. Myndigheten har till uppgift att bevara, utveckla och bygga upp kunskaper om det maritima kulturarvet. Vi arbetar utifrån grundvärderingen SMM Vågar. Vi vågar ta ställning, utmana och påverka, både internt och utåt gentemot besökare och samarbetspartners.Myndigheten sysselsätter runt 200 personer.

STATENS MARITIMA MUSEER söker språkkunnig guidande skeppshallspersonal

Om oss
Vasamuseet visar världens enda bevarade 1600-talsskepp – historia i verklig storlek. Med kunskap och omsorg vårdas och bevaras Vasa för kommande generationer. Vasamuseet är en plats för oväntade och obegränsade möten mellan människor från hela världen, då och nu, i lek och lärande, i forskning och vetande. Vi söker nu personal för att arbeta extra i lågsäsong och göra museet redo för vår högsäsong under sommaren 2018.

Om tjänsten
Huvuduppgiften för personalen i skeppshallen på Vasamuseet är att ta hand om museets besökare. Besökarna vill komma in säkert i museet, ställa frågor i informationsdisken och delta i guidade visningar på olika språk. Visningarna kan vara antingen allmänna eller bokade. De flesta vill även ta med sig något hem från butiken innan de lämnar museet. Butiken har ett rikt sortiment som är viktigt för besökarens helhetsupplevelse. Alla dessa delar ansvarar personalen i skeppshallen för, så att besökarna får ett trevligt och säkert välkomnande.

Kvalifikationer
Krav:
Vasamuseet använder den gemensamma europeiska referensramen för språk: lärande, undervisning och bedömning (CEFR) som är utarbetad av Europarådet för att beskriva färdigheter inom främmande språk.

För mer information om CEFR gemensam europeisk referensram för språk, klicka här.

 • God svenska och god engelska(B2 tala)
 • Flytande tyska, franska, spanska eller italienska(C1 tala
 • Erfarenhet av kunskapsförmedling och/eller framträda inför grupp

Meriterande:

 • Ytterligare språk
 • Erfarenhet av att guida
 • Erfarenhet av kontanthantering, kassa och butiksarbete
 • Erfarenhet av serviceverksamhet med högt besökstryck Intresse för historia
 • Goda kunskaper i teckenspråk

Personliga egenskaper:
Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

 • Serviceminded: Du är välkomnande, samarbetsvillig och beredd att göra det lilla extra för våra besökare
 • Utåtriktad: Du är kommunikativ, nyfiken och bekväm inför grupper
 • Stresstålig: Du är såväl strukturerad som flexibel, hanterar tidspress och kan prioritera i ditt arbete
 • Ansvarstagande: Du är ordningsam, tar egna initiativ och hugger i där det behövs
 • Positiv: Du är lösningsorienterad och ser möjligheter

Anställning
Arbetet är en allmän visstidsanställning med timlön, extrajobb. Det innebär att du jobbar när det behövs. Sommaren innebär en hög belastning, där vi behöver mycket personal. För att komma ifråga för anställning krävs att du kan delta i vår utbildning. Vasautbildningen för skeppshallspersonalen går omväxlande på helger, dagtid och vardagar, kvällstid. Tiden för utbildningen är under februari-maj 2018. Utöver det tillkommer ett antal praktikpass i museet under våra ordinarie öppettider. All utbildningstid är betald. Under lågsäsongen vill vi att man jobbar enstaka tillfällen utöver vasautbildningen för att vara redo inför högsäsongen.

Vi vill att man kan jobba minst 4 - 8 veckor under perioden 2018-06-01 till 2018-08-31. Heltid 40 timmar per vecka med tjänstgöring på både vardagar, helger och kvällar.

Lön
Timlön med Ob-tillägg enligt lokalt avtal, samt semesterersättning.

Intervjuer och urval
Vi kommer att prova utvalda sökandes språk med telefonintervjuer. De som sedan går vidare kallas till personlig intervju. Anställningsintervjuer kommer att ske fortlöpande. Ett antal av de sökande väljs ut till Vasautbildningen. De som inte blir kallade till intervju får svar senare per mail.

Fördelningen mellan de olika språken styrs av de behov som verksamheten har, det exakta antalet personer som behövs är inte fastställt vid denna annons publicerande. Vid urvalet tas det hänsyn till de kompetenser som finns tillgängliga i den grupp som redan jobbar sedan tidigare säsonger.

Kontaktpersoner
Peter Rydebjörk, guideansvarig: 08-519 548 64
Eva Asplund, värdansvarig: 08-519 548 25
Gunilla Schwang, butiksansvarig: 08-519 548 82

Fackliga kontaktpersoner
Tony Andersson (ST) och Lotta Wiker (SACO).
Båda nås genom växeln på telefon 08-519 548 00

Ansökan
Ansök senast 25 januari 2018 genom att klicka nedan och registrera din ansökan.

Övriga upplysningar
Statens maritima museer har som målsättning att i personalsammansättningen spegla den mångfald som finns i samhället. Har du rätt kompetens är du intressant för oss, oavsett kön, könsidentitet och uttryck, ålder, sexuell läggning, funktionsnedsättning, religion eller etnisk tillhörighet.

SMM har tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.