Doktorand i experimentell mekanik inom Snöakademin

Plats
Luleå (Stad), Norrbotten
Annonserat
den 12 mars 2018
Stängs
den 26 mars 2018
Ref:
104-2018
Kontakta
Johan Casselgren
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid

Doktorand i experimentell mekanik inom Snöakademin

Luleå

Ref 104-2018

Forskningsämnet experimentell mekanik vid avdelningen för Strömningslära och Experimentell Mekanik vid Institutionen för teknikvetenskap och matematik söker en doktorand i experimentell mekanik inom forskningssatsningen Snöakademin.

Beskrivning av arbetet
Doktorandtjänsten inom forskningssatsningen Snöakademin innebär både teoretiskt och praktiskt arbete. Det praktiska arbetet kommer att baseras på experiment som består i att:

1. Skapa ett system som ska användas för att kunna mäta förändringar i snö i fält. Mätsystemet består av fotodiodrar och laserbelysning och testas i laboratoriemiljö inför mätningar på testbanor. 

2. Undersöka nötning och bearbetning av snö 

3. Utföra analys av mikrotomografiska mätningar av snö för olika typer av snö och för olika belastningar samt att koppla mätresultaten till mekaniska egenskaper, se Snöflingan för mer information.

Teamet 
Du kommer att arbeta inom ett drivet team där det finns möjlighet till att utvecklas och bli en av Sveriges ledande snöforskare. Som doktorand inom forskningssatsningen Snöakademin kommer du att arbeta inom en multivetenskaplig miljö tillsammans med både erfarna forskare och andra doktorander verksamma inom närbesläktade och kompletterande områden.

Genomförande
Forskningssatsningen är ett samarbete mellan ämnet Experimentell Mekanik vid Luleå tekniska universitet, fem kommuner, Sparbanken Nord och fyra biltestentreprenörer i Norrbottens län och deras internationella kunder. Detta kommer att innebära en väldigt internationell arbetsmiljö med många möjligheter till samarbete med både små och stora företag. Arbetet kommer därför att innebära ett flertal resor till olika platser i länet årligen. Snön kan även vara en stor del av fritiden då det finns många träningsmöjligheter kopplat till snö, såsom slalom och längdskidåkning.

Mål
Målet med forskningen inom Snöakademin är öka den vetenskapliga kunskapen kring framförallt snö men också is, med fokus på förädling. Som doktorand inom forskningssatsningen ges du möjlighet till en doktorsutbildning och därmed bidra med att tillföra vetenskaplig kompetens kring detta område.

Kvalifikationer
Vi tror du har intresse och förmåga att fördjupa dig inom ett kunskapsområde och samtidigt vara initiativrik och bygga nätverk både lokalt och internationellt. Du bör kunna arbeta i grupp såväl som på egen hand och vara intresserad av att göra avancerade experiment, signalanalys och analys av mekaniska system. Du bör ha 300 högskolepoäng och examen inom Teknisk fysik, Maskinteknik, Rymdteknik, Elektroteknik eller motsvarande varav 60 högskolepoäng på avancerad nivå varav flera kurser kopplade signalanalys och/eller teknisk mekanik. Meriterande är kunskap om optik och fotonik samt praktisk erfarenhet av arbete i fält. Sökande bör också ha goda kunskaper i tal och skrift på svenska och engelska. Kommunikationsförmåga, initiativkraft och ett öppet sinne är lika viktigt som teoretiska och praktiska kunskaper

För ytterligare information om specifik doktorandutbildning se; Studieplaner för forskarutbildning inom teknisk fakultet

De flesta medarbetarna vid ämnet experimentell mekanik är för närvarande män varför vi gärna ser kvinnliga sökande. Förutsatt att kvalifikationerna i övrigt är lika kommer underrepresenterat kön att ges företräde.

Information 
För ytterligare information är du välkommen att kontakta: 
Biträdande professor Johan Casselgren, telefon 0920-49 1409, e-mail johan.casselgren@ltu.se
Biträdande universitetslektor Nina Lintzén, telefon 0920-491747, e-mail nina.lintzen@ltu.se

Fackliga företrädare:
SACO-S Daina Dagis, 0920-49 3880 e-mail daina.dagis@ltu.se 
OFR-S Lars Frisk, 0920-49 1792 e-mail lars.frisk@ltu.se

Luleå tekniska universitet arbetar aktivt med jämställdhet och mångfald som bidrar till en kreativ studie- och arbetsmiljö. Universitetets värdegrunder bygger på respekt, tillit, öppenhet och ansvar.

Ansökan
Vi ser helst att du söker befattningen via ansökningsknappen nedan där du bifogar personligt brev samt CV/meritförteckning och examensbevis. Var vänlig och märk din ansökan med referensnumret nedan. Ansökan samt examensbevis måste vara skrivna på svenska eller engelska.

Sista ansökningsdag: 2018-03-26
Referensnummer: 104-2018