Forskare och kvalificerade utredare med djupa metodkunskaper om socialförsäkringen

Plats
Göteborg (Kommun), Västra Götaland
Annonserat
den 4 april 2018
Stängs
den 22 april 2018
Kontakta
Angela Berthelsen
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid
Verksamhetsområde
Offentlig sektor

Bannerbild_rekrytering_DN_april2018

Forskare och kvalificerade utredare med djupa metodkunskaper och intresse för socialförsäkringen

Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) är en expertmyndighet som granskar och utvärderar socialförsäkringsområdet. ISF analyserar rättssäkerhet, administrativ effektivitet och effekter för individ och samhälle. I uppdraget ingår bland annat att granska Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.

På ISF arbetar ett 60-tal personer varav en majoritet är utredare med grund- eller forskarutbildning inom bland annat nationalekonomi, statsvetenskap, statistik, juridik och medicin i gemensamma projekt.

Just nu pågår en omlokalisering av hela myndigheten från Stockholm till Göteborg som ska vara helt genomförd den 1 augusti 2019. Men ISF kommer att starta upp en parallell verksamhet i Göteborg redan hösten 2018. Med anledning av detta rekryterar ISF nu forskare, utredare, jurister med flera till Göteborg för anställning från hösten 2018. I den här annonsen riktar vi oss i första hand till dig som har erfarenhet av forskning eller kvalificerat utredningsarbete och har djup kunskap om kvantitativa eller kvalitativa analysmetoder.

Arbetsuppgifter
Som metodkunnig forskare och kvalificerad utredare analyserar och utvärderar du frågor som rör rättssäkerhet och effektivitet inom socialförsäkringen. Arbetet bedrivs i projektform och du arbetar som projektledare eller projektmedarbetare i ett eller flera projekt tillsammans med andra utredare och forskare med olika utbildningsbakgrund.

En granskning pågår från några månader upp till ett år eller längre och resulterar i en rapport som lämnas till regeringen och de verksamheter som granskas. I arbetet förväntas du

 • delta i arbetet med att ta fram idéer till nya granskningsprojekt
 • identifiera relevanta metoder för utredning och analys
 • samla in och analysera kvantitativa och kvalitativa data
 • tolka resultat och identifiera behov av åtgärder
 • skriva rapporter och korta sammanfattningar
 • presentera resultaten i olika sammanhang
 • ha kontakter med de verksamheter som granskas, Regeringskansliet, forskarvärlden, andra nätverk och media

En del granskningar genomförs på uppdrag av regeringen medan andra initieras av myndigheten. Som medarbetare är du med och påverkar inriktningen på verksamheten. Exempel på granskningar hittar du på vår webbplats: www.inspsf.se.

Kompetens
Vi söker dig som har erfarenhet av forskning eller kvalificerat utredningsarbete med inriktning på socialförsäkring eller annat relevant område och som har djup kunskap om kvantitativa eller kvalitativa analysmetoder.

Relevanta områden kan vara

 • statistik eller nationalekonomi med inriktning på till exempel effektutvärdering eller ekonometri
 • företagsekonomi med inriktning på till exempel ekonomistyrning
 • medicin med inriktning på till exempel folkhälsa och epidemiologi

Som metodkunnig forskare och kvalificerad utredare på ISF behöver du ha

 • mycket god analysförmåga och förmåga att identifiera vad som är relevant, samt att kunna se helheter och samband
 • god förmåga att arbeta både självständigt och tillsammans med andra med olika professioner från projektidé till färdig rapport
 • god förmåga att skriva och presentera resultat i rapporter på svenska, och förmåga att kunna förmedla komplexa förhållanden till skilda målgrupper
 • gott omdöme och personlig integritet

Vi söker dig som har forskarutbildning inom relevant område, alternativt gedigen praktisk erfarenhet av utvärdering eller kvalificerade utredningar med kvantitativ eller kvalitativ inriktning.

Information och ansökan
I denna rekryteringsomgång planerar vi att anställa ett 10-tal utredare och forskare med placering i Göteborg. Anställningen kan innebära arbete både i Göteborg och i Stockholm under en övergångsperiod då ISF fortfarande har verksamhet i Stockholm också.

Anställningarna är tillsvidare med sex månaders provanställning och med tillträde enligt överenskommelse under hösten 2018. 

För frågor om tjänsterna är du välkommen att kontakta våra enhetschefer Dan Ljungberg, tel. 08-58 00 15 21, Ola Leijon, tel. 08-58 00 15 60 och Erik Janzon, tel. 08-58 00 15 24.

Frågor om rekryteringsprocessen besvaras av Angela Berthelsen, HR-ansvarig, tel. 08-58 00 15 16.

Facklig kontaktperson är Susanne Eriksson, tel. 08-58 00 15 68 och Mimmi Diamant, tel. 08-58 00 15 05 för Saco.

Välkommen med din ansökan senast den 22 april.

ISF har gjort medieval för denna rekrytering. Vi undanber oss därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringstjänster.