Riksarkitekt till Boverket

Rekryterare
Boverket
Plats
Malmö (Stad), Skåne
Annonserat
den 13 april 2018
Stängs
den 11 maj 2018
Ref:
1371/2018
Kontakta
Per Anders Nilsson
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid
Verksamhetsområde
Offentlig sektor

Riksarkitekt

Om arbetsplatsen
Boverket är en den nationella myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende. Vi har regeringens uppdrag att leda arbetet med ett hållbart samhällsbyggande till nytta för medborgarna. På Boverket arbetar idag 250 personer, bland annat arkitekter, civilingenjörer, ekonomer, kommunikatörer, planerare och samhällsvetare. Vi har den senaste tiden fått stora regeringsuppdrag inom digitalisering, inomhusmiljö och arkitektur. Vi beräknar därför växa med ett 50-tal personer under 2018, främst i Karlskrona men även i Malmö. I samband med Boverkets utökade uppdrag om arkitektur söker vi en riksarkitekt.

Arbetsuppgifter
Vi söker dig som har ett stort intresse och engagemang för frågor kring samhällsutvecklingen och den byggda fysiska miljön!

I rollen som riksarkitekt kommer du att arbeta med strategiska frågor inom arkitektur med fokus på det nationella perspektivet men även med en internationell utblick. Du leder Boverkets arbete med arkitektur och offentlig gestaltning.

Du kommer att vidareutveckla och kommunicera Boverkets uppfattning och kunskaper inom arkitekturfrågor och representera Boverket externt i dessa frågor, samt driva ämnet i syfte att bättre kunna möta utmaningar för ett hållbart samhällsbyggande. Det innebär bland annat att du behöver lyfta arkitekturfrågan inom hela Boverkets verksamhetsfält. För att lyckas med detta krävs en god förståelse för arkitekturens betydelse för hela samhällsbyggnadsprocessen och att du har en förmåga att förhålla dig till politiska mål samt kunna arbeta strategiskt med arkitekturfrågor i en politisk kontext.

Du kommer även att vara drivande i det interna arbetet med att förstärka och utveckla Boverkets verksamhet i ämnet. För att arkitekturfrågan ska vara levande i organisationen är det viktigt att du är lyhörd och kan koordinera aspekter från olika delar av verksamheten samt att du har förmåga att skapa förtroende och engagemang. Riksarkitekten kommer att vara direkt underställd generaldirektören och ingå i Boverkets ledningsgrupp.

Kvalifikationer
Vi söker dig som har gedigen erfarenhet från arbete inom arkitektur och gestaltning från offentlig och/eller privat sektor. Du har god kunskap om plan- och bygglagen och andra verktyg kopplade till plan- och byggprocessen. I grunden har du en akademisk utbildning som arkitekt, planeringsarkitekt, landskapsarkitekt eller motsvarande.

Du bör också:

  • ha ett brett kontaktnät som du kontinuerligt utvecklar
  • ha förståelse för samspel mellan den offentliga sektorn och samhällets övriga aktörer inom området
  • ha förståelse för arbete inom en politiskt styrd organisation 
  • förstå politikområdet och gränssnittet mot andra områden
  • vara van att leda tvärsektoriellt arbete på olika nivåer med olika aktörer och kunskapsfält

Det är meriterande om du har:

  • arbetat i olika roller inom hela samhällsbyggnadssektorn 
  • erfarenhet att utveckla och bygga upp verksamheter med koppling till arkitektur och gestaltning
  • förmåga att leda och entusiasmera medarbetare och externa samarbetsaktörer

Som person är du lyhörd, har lätt för att samarbeta och kan uttrycka dig tydligt och pedagogiskt i tal och skrift på svenska och engelska. Du kan växla mellan olika frågeställningar samt arbeta självständigt och strukturerat för att utveckla och nå uppsatta mål enligt tidplan. Vi fäster stor vikt vid dessa personliga egenskaper.

Anställningens omfattning
Tillträde: Enligt överenskommelse
Placeringsort: Företrädesvis Malmö. Om sökanden så önskar kan även placering vid huvudkontoret i Karlskrona diskuteras.
Tillsvidare.

Ansökan
Referensnummer:   1371/2018

Övrigt I denna rekrytering samarbetar vi med Mercuri Urval. Per Anders Nilsson svarar gärna på dina frågor, telefon 0470-70 27 35. 

För att kvalitetssäkra och effektivisera rekryteringsarbetet använder vi ett elektroniskt ansökningsformulär i samarbete med Aditro Offentliga Jobb.

Vid ansökan kommer dina personuppgifter att hanteras enligt personuppgiftslagen, PUL. Genom din ansökan samtycker du till hanteringen. Din ansökan är en offentlig handling enligt offentlighetsprincipen. Har du skyddad identitet, referenser eller liknande du själv bedömer som olämpliga att lämna ut, tag kontakt med ansvarig rekryterare.

Inför rekryteringsarbetet har Boverket tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Vill du veta var vi finns? 
Se arbetsplatsen på karta här.