Museichef för Helsingborgs museer

Plats
Helsingborg (Kommun), Skåne
Annonserat
den 25 maj 2018
Stängs
den 24 juni 2018
Ref:
C18284
Kontakta
Max Granström
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid
Verksamhetsområde
Offentlig sektor

museichef_helsingborg.gifOm arbetsplatsen
Du vill något. Det vill vi med! Hos oss går vi från vilja till handling så här har du alla förutsättningar att påverka och få saker gjorda. Vi lyssnar, hjälps åt och jobbar för att dra åt samma håll. Här finns möjligheterna för dig som vill skapa, bygga, förändra, uppleva och utvecklas. Helsingborg är staden för dig som vill något.

Kulturförvaltningen söker nu en verksamhetschef till Helsingborgs museer. 
I verksamheten ingår Fredriksdal museer och trädgårdar, Kulturmagasinet och Kärnan. Med utgångspunkt i natur- och kulturarvet främjar Helsingborgs museer kunskap, kulturupplevelser och fri åsiktsbildning. 
Som verksamhetschef styr du mot det övergripande målet för verksamheten; att 2020 vara regionens mest angelägna kulturarvsinstitution. Museet blir angeläget genom att öka tillgängligheten och delaktigheten från besökarna vilket gör att samhällets mångfald tas tillvara. 

Kulturförvaltningens ledstjärna ”Kulturen är angelägen och avgörande” genomsyrar vårt arbete och motiverar och driver oss framåt. Vi förverkligar de uppdrag som kulturnämnden beslutar och vi gör det med lekfullhet, mod och engagemang utifrån stadens vision. Vi skapar kreativa mötesplatser för människor med olika ursprung och behov. I förvaltningen ingår även verksamheterna Dunkers kulturhus, Helsingborgs bibliotek och Kulturstöd och utveckling.

Arbetsuppgifter
Som verksamhetschef för Helsingborgs museer arbetar du med att förverkliga de statliga kulturarvspolitiska målen och du kommunicerar kulturarvets betydelse på ett tydligt sätt. 

Du leder, driver och utvecklar utifrån ett helhetsperspektiv. Till din hjälp finns två avdelningschefer och tillsammans arbetar ni med att strategiskt utveckla museet, inte minst genom dialog med invånare och med insikter om publiken.

Museet har 37 tillsvidareanställda och runt 20 visstidsanställda under säsong. Verksamheten har en omsättning på omkring 50 miljoner kronor. 

I verksamhetschefens arbetsuppgifter ingår att: 

 • ansvara för verksamhetens utveckling, ekonomi, personal och arbetsmiljö. 
 • arbeta med förankring och upprätthållande av värdegrunden i verksamheten och se till att den hålls levande. 
 • leda och styra utifrån syftet att skapa god struktur, ekonomi och hållbarhet. 
 • Du stödjer och leder avdelningscheferna i det interna arbetet. 
 • sätta strategier för att göra verksamheten angelägen och avgörande för helsingborgare och besökande. 
 • samarbeta med övriga verksamheter och funktioner inom förvaltningen, samt med andra aktörer inom och utanför staden. Exempelvis bygger du samarbete med andra kommuner, regioner samt på det nationella planet. 
 • analysera, utvärdera och genomföra utvecklingsarbete utifrån resultat i uppföljningar. 
 • systematiskt och konsekvent arbeta med frågor som rör jämställdhet och mångfald. 

Som verksamhetschef för Helsingborgs museer har du en klar uppfattning om varför kulturarvet är viktigt och du för fram det på ett förtroendeingivande sätt. 

Du ingår i förvaltningens ledningsgrupp och rapporterar till kulturdirektören. Ledningsgruppens ansvar och uppdrag är att utveckla kulturförvaltningen mot den övergripande visionen för staden.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har: 

 • adekvat akademisk examen inom kulturarvsområdet. 
 • Det är även meriterande om du har vidareutbildning inom ledarskapsfrågor. Du känner dig trygg inom områden som personal- och grupputveckling, systematiskt arbetsmiljöarbete samt verksamhetsutveckling. 
 • väl utvecklade nätverk inom kulturarvsområdet. 
 • erfarenhet av att arbeta i en politiskt styrd organisation. 

Den vi söker är: 

 • en person som fattar tydliga beslut och initierar handling. Du skapar aktivitet, utveckling och tar ansvar för helheten. Du är van vid att arbeta strategiskt för att förverkliga verksamhetens mål. 
 • erfaren ledare som är trygg i att leda genom andra. Du har en förmåga att peka ut riktningen, delegera arbete, motivera, ge råd, stöd och inspirera till utveckling. 
 • van vid att bygga relationer och effektiva kontaktnätverk inom och utanför organisationen.
 • skicklig på att presentera och kommunicera information i både tal och skrift. Du för fram kulturarvets betydelse med starkt engagemang. 

Erfarenhet krävs.

Anställningens omfattning
Anställningsform: Tillsvidareanställning
Omfattning: Heltid

Tillträde enligt överenskommelse.

Ansökan
Ansök senast: 2018-06-25 23:59
Referensnummer: C18284

Välkommen att söka genom att:

Lön
Löneform: Månadslön

Anställning
Antal annonserade arbetstillfällen:   1

Kontakt

Kontaktperson
Max Granström
tf  Kulturdirektör
0732-315797

Fackliga företrädare
Karin Müller LindbergDIK/SACO0732 31 54 25
Claes HulthénVision042-10 73 65

Övriga fackförbund nås via växel 042-10 50 00

Övrigt
Mer om Helsingborgs museer: 

Fredriksdal är med sina historiska parker, kulturlandskap och botaniska trädgård en oas och ett betydande besöksmål i Helsingborg och regionen. Här upplever besökaren ett historiskt Skåne i miniatyr med 36 hektar natur- och kulturhistoria. Här finns gårdar, stadskvarter och herrgårdsmiljö. Fredriksdal arbetar med att bevara och utveckla det levande kulturarvet med samlingar i form av Skånes vilda växter, kulturväxter och lantrasdjur. Här finns också en omfattande skolpedagogisk verksamhet och en guide-/bokningsverksamhet som riktar sig till staden och regionen. 

Kulturmagasinet är en organisation som ansvarar för Helsingborgs museers arkiv, bibliotek, fotografi- och föremålssamling, kulturmiljövård samt förvaltning av det medeltida borgtornet Kärnan. Förvaltning och nyproduktion av stadens offentliga konst är också en del av verksamheten. Kulturmagasinet är ett samtidsorienterat, aktuellt och angeläget museum som arbetar för kulturarvets betydelse för samhällsutvecklingen. Helsingborgs museer finns även Helsingborgs historikkommitté som har ansvar för produktion av bokverket Helsingborgs historia.

Om rekryteringsprocessen 
För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen i Helsingborgs stad använder vi rekryteringsverktyget Visma Recruit. Därför ber vi dig att skicka in din ansökan genom att klicka på ansökningslänken i annonsen. Frågor om hur du ansöker och lägger in ditt CV ställer du till Visma Recruit 0771-693 693. 

Vid chefsrekrytering kommer arbetsgivaren efterfråga giltigt utdrag ur polisens belastningsregister samt utdrag/intyg från kronofogderegister - om du blir erbjuden och accepterar tjänsten.

Då vi inför denna rekrytering redan tagit ställning till de rekryteringskanaler vi önskar använda undanber vi oss vänligen men bestämt att bli kontaktade för ytterligare erbjudanden om kompetensförmedling, annonserings- och rekryteringshjälp.

Läs mer: helsingborg.se/kulturforvaltningen

Vill du veta var vi finns?
Se arbetsplatsen på karta här.