Justitieråd till Högsta domstolen, Stockholm

Plats
Stockholm
Annonserat
den 10 augusti 2018
Stängs
den 9 september 2018
Ref:
75-2018
Kontakta
Anders Eka
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid

Högsta domstolen söker justitieråd, en eller flera anställningar

Arbetsuppgifter
Av Högsta domstolens 16 justitieråd tjänstgör i regel två i Lagrådet. De övriga justitieråden är indelade i två dömande avdelningar. Den ena avdelningen leds av Högsta domstolens ordförande och den andra av avdelningsordföranden. Justitieråden dömer i domstolens samtliga typer av mål. Målen bereds och föredras av justitiesekreterare och beredningsjurister.

Kvalifikationer
Justitieråd ska ingå i kretsen av landets främsta jurister och svara mot synnerligen högt ställda krav vad avser juridiska kunskaper, analysförmåga, förmåga att uttrycka sig i tal och skrift, omdöme och självständighet.

Det är väsentligt att justitieråden kompletterar varandra i det kollegiala dömandet och att de sammantaget representerar kunskaper inom de skilda rättsområden som faller under Högsta domstolens behörighet. Det är därför en strävan att domstolen ska vara sammansatt av jurister med olika erfarenheter från de juridiska yrkesfälten.

Ansök via e-post till:
domarnamnden@dom.se

Övrigt
Skriftlig ansökan med meritförteckning och övriga handlingar som den sökande önskar åberopa ska ges in till Domarnämnden. Ansökan bör ske på den blankett som tagits fram för ändamålet. Blanketten finns tillgänglig på länken nedan.

Domarnämnden kommer att hämta in skriftliga yttranden från de referenser som anges. Det är därför viktigt att deras adresser (gärna e-post) anges.

Ordinarie domare anställs med fullmakt.

Läs mer

Om Högsta domstolen
Högsta domstolens huvuduppgift är att leda rättstillämpningen genom vägledande avgörande. Högsta domstolen är sista instans för tvistemål, brottmål och ärenden som har avgjorts av hovrätt.

Vid sidan av huvuduppgiften att vara prejudikatsinstans prövar Högsta domstolen också ärenden om resning, domvilla, återställande av försutten tid samt ärenden rörande andra staters begäran om utlämning och vissa ärenden som rör advokater.

Vid Högsta domstolen arbetar totalt ca 90 personer, varav 16 är domare (justitieråd). Högsta domstolen är organiserad i dömande avdelningar, ett kansli för målhantering och en administrativ avdelning. Kansliet för målhantering och den administrativa avdelningen leds av kanslichefen.

Högsta domstolen bedriver sin verksamhet i Bondeska palatset i Gamla stan i Stockholm

Anställningsvillkor
Anställningsform: Tillsvidareanställning
Omfattning: Heltid
Tillträde: Tillträde enligt överenskommelse
Sysselsättningsgrad: 100%
Antal platser: 1
Lön: Sveriges domstolar tillämpar individuell lönesättning.

Ansökan
Sista ansökningsdag: 2018-09-09
Arbetsgivarens referensnummer: 75-2018

Kontakt
Anders Eka, Justitieråd tillika ordförande 
08-561 666 14, anders.eka@dom.se

Måns Wigén, Kanslichef 
08-561 666 75, mans.wigen@dom.se

Övrigt
När Sveriges Domstolar rekryterar framtida medarbetare är det viktigt att vi får rätt person på rätt plats och har ett inkluderande synsätt. Det är också viktigt att vi hanterar alla som söker jobb hos oss rättvist och att vårt urval bygger på kandidaternas meriter och kompetenser. Därför tillämpar vi kompetensbaserad rekrytering.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare:
Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.