Kulturchef till Sveriges Radio

Rekryterare
Sveriges Radio
Plats
Stockholm (Stad) (SE)
Annonserat
den 24 augusti 2018
Stängs
den 16 september 2018
Kontakta
Peter O Nilsson
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid

När en mängd kulturyttringar, kulturdebatter och idéer dagligen bryts mot varandra blir kulturjournalistikens roll viktigare än någonsin. Publikens behov av sammanhang, analys och av att upptäcka ny kultur växer. Sveriges radios kulturredaktion är en av landets största med kunniga medarbetare som dagligen synar det nya, granskar det invanda och omprövar det klassiska. Vi söker nu dig som tillsammans med redaktionen vill utveckla kulturjournalistiken i en tid av polarisering, globalisering och digitalisering: en modig publicist som är van att driva en självständig journalistik, och en inspirerande ledare som brinner för public service och dialog med publiken. Kort sagt: vi söker en person till ett av medie-Sveriges viktigaste och roligaste uppdrag.

Uppdragets innehåll och utmaningar: 
Som chef och utgivare för Sveriges radios kulturredaktion har du ett helhetsansvar för det dagliga arbetet med kulturnyheter och fördjupande kulturjournalistik i program som Kulturnytt och P1 Kultur. Därtill finns inom redaktionen specialiserade program som Lundströms bokradio och Klassikern, och aktualitets- och underhållningsprogram som exempelvis Nordegren & Epstein och Spanarna.

Tillsammans med två programchefer driver du det publicistiska arbetet på alla plattformar och skapar förutsättningar för agendasättande journalistik med hög kvalitet. Du säkerställer att arbetet bedrivs utifrån Sveriges Radios strategiska mål, programuppdrag och budget. Du lägger stor vikt vid att utbudet präglas av mångfald och speglar hela landet. Sveriges radio finns på många orter och kulturutbudet produceras och sänds från Malmö, Göteborg och Stockholm - i ditt uppdrag ingår att utveckla och utvinna det bästa ur denna styrkeposition.

Kulturredaktionen ingår i produktionsområdet Kultur & Samhälle, där exempelvis Sveriges radios dokumentär- och dramautbud återfinns, liksom flera av P3s aktualitets- och samhällsprogram. Du ansvarar enskilt och tillsammans med de andra cheferna i områdets ledning för utvecklingen av hela verksamheten, och arbetar för ett ökat samarbete med utbyte av idéer, kompetens och resurser mellan redaktioner och program. Därtill företräder du i samråd med närmaste chef Sveriges Radio i samhällsdebatt och externa kontakter inom redaktionens områden.

Kvalifikationer:
För att lyckas i rollen har du en akademisk utbildning inom journalistik, eller motsvarande, därtill gärna djupare studier och kunskaper inom något ämne. Du har en längre chefs- eller ledarerfarenhet från media och aktuell erfarenhet av kultur- eller annan specialiserad journalistik, därtill bred förståelse för program inom såväl samhälls- som underhållningsgenren.

God kännedom om radiomediet, public service, kulturbranschen och dess aktörer är meriterande, liksom erfarenhet av att leda mångfald och själv ha tillgång till andra perspektiv, nätverk och språk än de vanligaste.

Som person har du mycket god kommunikativ förmåga, är strukturerad, lyssnande och lärande. Du bygger goda, hållbara relationer och är en närvarande och trygg chef som tar tillvara idéer och kreativitet.

Vad erbjuder vi?
Kultur & Samhälle producerar ett 40-tal program och poddar inom flera genrer för P1, P2, P3 och P4. Vi är ett 100-tal medarbetare i Stockholm och har ett flertal medarbetare knutna till våra program på orter som Göteborg, Malmö och Umeå. Därtill har vi många externa samarbetspartners. Sveriges Radio erbjuder en kreativ och stimulerande arbetsplats som vidgar vyerna. Vi arbetar också aktivt med att medarbetarna utifrån publikens behov ska ha möjlighet att använda och utveckla sin kompetens.

Om Sveriges Radio 
Sveriges Radio är ett företag i allmänhetens tjänst med det viktiga uppdraget att värna om demokrati och alla människors lika värde. Vi är den reklamfria radion, finansierad av radio- och tv-avgiften. Som en av oss är du med och bidrar till ett radiouppdrag som speglar hela samhället. Vår vision är att vara landets viktigaste medieföretag och ledande kulturskapare. Sveriges Radios vd Cilla Benkö blev utsedd till Årets chef 2017. 

Vår värdegrund
Sveriges Radio är en värdegrundsstyrd organisation och för oss är det viktigt att våra värderingar stämmer överens med dina. Läs mer om Sveriges Radios värdegrund här.

Anställning
Tjänsten är tillsvidare. Tillträde under hösten 2018 eller enligt överenskommelse. Placeringsort är Stockholm.

Ansökan
Är du redo för en ny spännande utmaning så ser vi gärna att du skickar in din ansökan senast 16 september 2018. Urval och intervjuer sker löpande. 

Vill du veta mer? 
För frågor kring tjänsten kontakta Peter O Nilsson, områdeschef SR Kultur & Samhälle, peter.o.nilsson@sr.se

För frågor kring din ansökan kontakta Maja Fyfe, HR Partner, +46737-12 31 07 eller maja.fyfe@sr.se

Vi samarbetar i denna rekrytering med Media Resurs, Ida Johnsdotter, +46703-58 00 92, ida@mediaresurs.com

Fackliga frågor besvaras av Louise Epstein och Ulrika Hyllert - Journalistklubben, Erland von Heijne - Unionen, Diyar Boskani – SACO, Andreas Miller - Ledarna. Samtliga nås via Sveriges Radios växel 08-784 50 00.

Varmt välkommen med din ansökan! 

Liknande jobb

Liknande jobb