Museichef/chef Kulturhistoriska Avdelningen - Skansen

Rekryterare
Skansen
Plats
Stockholm (Stad) (SE)
Annonserat
den 13 november 2018
Stängs
den 14 december 2018
Kontakta
Stina Nord
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid

LogoOm Skansen
Friluftsmuseet Skansen är en av Sveriges mest kända turistattraktioner med cirka 1,4 miljoner besökare per år. Det grundades 1891 av Artur Hazelius och har öppet året runt. Här finns byggnader från hela Sverige med trädgårdar, djurpark, Europas största utomhusscen, och här firas alla stora högtider. Allt sedan Arturs tid är vårt uppdrag att förvalta, förbättra och förmedla arvet.

På Skansen möts det förflutna och nuet, fantasi och fakta, djur och kultur, traditioner och trender. Här möts det mångsidiga och det unika, det lekfulla och lärorika, det eviga och det flyktiga. Sveriges själ i ett levande museum, mitt i Stockholm. Livfullt, lustfyllt och glädjerikt för alla generationer, tillfällen och sinnesstämningar. På Skansen får historier liv.

Kulturhistoriska avdelningen
Skansen har ett stort antal kulturhistoriska miljöer med byggnader, trädgårdar, odlingslandskap och husdjur som på ett trovärdigt sätt ska förmedla svenska kulturhistoria utifrån en helhetssyn.

Kulturhistoriska avdelningen har det antikvariska och kulturhistoriska ansvaret för dessa miljöer samt den pedagogiska verksamhet som bedrivs där. Totalt arbetar ca 45 personer på avdelningen.

På avdelningen finns två enheter Samlingsenheten och den pedagogiska enheten.

Samlingsenheten har det antikvariska och kulturhistoriska ansvaret för att utveckla, förvalta, dokumentera och tillgängliggöra Skansens kulturhistoriska miljöer med byggnader, föremål, dräkt och textil samt yttre miljö. Enheten svarar också för att iordningställa miljöerna inför program – och pedagogisk verksamhet samt foto- och filminspelningar. Enheten medverkar även i olika aktiviteter som syftar till att tillgängliggöra materiellt och immateriellt kulturarv. 

Pedagogiska enheten ansvarar för den förmedling som genomförs i Skansens kulturhistoriska miljöer. Detta genom den öppna verksamhet som gäster kan delta i och uppleva varje dag året runt. Pedagogiska enheten ansvarar även för att utveckla och hålla visningar riktade till företag, skolor och andra typer av grupper. Denna enhet är den som under högsäsonger växer och blir Skansens störta enhet.

Utöver dessa enheter finns kvalificerade handläggare med ansvar för samarbetspartners och volontärverksamhet samt för framtagande av de historiska kunskapsunderlagen som bl a används för gestaltningen i de miljöer som visas.

Musei-chef/chef för den Kulturhistoriska avdelningen
Tjänsten innebär att utveckla och driva avdelningen i samklang med Skansens övergripande vision och affärsidé. Avdelningschefen är en nyckelperson i den ständigt pågående utvecklingen av Skansen som besöksmål. Det innebär bland annat ett aktivt arbete med omvärldsbevakningen för att hålla sig uppdaterad vad som sker i Sverige och Världen inom sektorn, för att tillvarata och utveckla avdelningen med målet om ett ökat gästantal och en gästupplevelse i världsklass.

Du har budget- och resultatansvar och rapporterar direkt till Skansenchef (VD).
Som avdelningschef leder du avdelningen genom dina enhetschefer. Samarbetet med övriga avdelningar på Skansen; Bygg- och fastighet, Ekonomi och IT, Evenemang, HR, Marknad- och Kommunikation, Park- och Trädgård och Zoologiska är avgörande för att lyckas i målsättningarna för avdelning och för Skansen som helhet.

Vem är du?

Vi söker dig med en bakgrund från besöksnäring, museisektorn eller från andra kreativa branscher. Ditt stora intresse och kunskap inom kulturhistoria är en nödvändighet. Att besitta en sund affärsmässighet och att vara målinriktad är av största vikt. Du är nyfiken och förstår vikten av att både vårda och förvalta, samtidigt som utveckling och förändring är nödvändigt.

Du är visionär, kreativ och initiativrik samtidigt som du har djup förståelse och respekt för den historia och den tradition som Skansen via sina byggnader och samlingar förvaltar. Du är en trygg och rutinerad chef, som med varsam hand vill vara med och förnya och utveckla. Du har tidigare varit chef och lett genom andra chefer och har en förmåga att coacha och entusiasmera och vara uthållig i förändringsarbete.

Du har en relevant akademisk examen och bakgrund.

Det är även meriterande om du har ett kontaktnät inom forsknings- och universitetsvärlden och tidigare har arbetat med olika tvärvetenskapliga projekt.

Skansen värdesätter de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten och ser därför gärna sökande med olika bakgrund, kultur, livserfarenheter till tjänsten.

Praktiskt:

Vi sitter i ett par av Skansens vackra byggnader inne på Skansen, på Djurgården i Stockholm.

Fackliga representanter: Saco: Boel Recén boel.recen@skansen.se, ST: Yvonne Ekholm yvonne.ekholm@skansen.se Seko: Mikko Svensson mikko.svensson@skansen.se

Intresserad?

Kontakta gärna rekryteringskonsult Stina Nord 073 654 52 57 eller Fredrika Schartau 070 510 71 30 om du har frågor.

Sista ansökningsdag 14 december 2018. Skicka gärna in din ansökan snarast då intervjuer sker löpande.