Språkkunnig guidande skeppshallspersonal

Plats
Stockholm (Kommun)
Annonserat
den 27 november 2018
Stängs
den 9 december 2018
Kontakta
Peter Rydebjörk
Anställningsform
Visstid
Arbetstid
Timanställd

STATENS MARITIMA MUSEER söker inför 2019 språkkunnig guidande skeppshallspersonal

Statens maritima museer (SMM) arbetar för att vidga människors världsbild genom det maritima och transporthistoriska kulturarvet. Vi driver och utvecklar Marinmuseum, Sjöhistoriska museet, Vasamuseet samt Järnvägsmuseet. SMM vill utveckla kunskap för att nå nya perspektiv och skapa oförglömliga upplevelser och vi arbetar för ett öppet och inkluderande demokratiskt samhälle.

Om oss
Vasamuseet är ett av Sveriges mest kända besöksmål för en internationell publik och visar det bärgade och restaurerade skeppet Vasa. Våra besökare kommer från hela världen och genom ett engagerat och personligt möte skapar vi ett minne för livet hos dem i en unik miljö. Vi söker dig som förstår betydelsen av att få människor att känna sig välkomna. Du är museets ansikte utåt och ditt bemötande är avgörande för museibesökarens upplevelse. Vi söker nu personal för att arbeta extra i lågsäsong och göra museet redo för vår högsäsong sommaren 2019.

Om tjänsten
Huvuduppgiften för personalen i skeppshallen på Vasamuseet är att ta hand om museets besökare. Besökarna vill komma in säkert i museet, ställa frågor i informationsdisken och delta i guidade visningar på olika språk. Visningarna kan vara antingen allmänna eller bokade. De flesta vill även ta med sig något hem från butiken innan de lämnar museet. Butiken har ett rikt sortiment som är viktigt för besökarens helhetsupplevelse. Alla dessa delar ansvarar personalen i skeppshallen för, så att besökarna får ett trevligt och säkert välkomnande.

Kvalifikationer
Vasamuseet använder den gemensamma europeiska referensramen för språk: lärande, undervisning och bedömning (CEFR) som är utarbetad av Europarådet för att beskriva färdigheter inom främmande språk.

För mer information om CEFR gemensam europeisk referensram för språk, klicka här.

 • God svenska och god engelska (B2 tala)
 • Flytande tyska, franska, spanska eller italienska (C1 tala)
 • Erfarenhet av kunskapsförmedling och/eller framträda inför grupp

Meriterande:

 • Ytterligare språk
 • Erfarenhet av att guida
 • Erfarenhet av kontanthantering, kassa och butiksarbete
 • Erfarenhet av serviceverksamhet med högt besökstryck
 • Intresse för historia
 • Goda kunskaper i teckenspråk

Personliga egenskaper
Vi kommer lägga stor vikt vid personliga egenskaper. För att lyckas i rollen ska du vara: 

 • Serviceminded: Du är välkomnande, samarbetsvillig och beredd att göra det lilla extra för våra besökare 
 • Utåtriktad: Du är kommunikativ, nyfiken och bekväm inför grupper 
 • Stresstålig: Du är såväl strukturerad som flexibel, hanterar tidspress och kan prioritera i ditt arbete 
 • Ansvarstagande: Du är ordningsam, tar egna initiativ och hugger i där det behövs 
 • Positiv: Du är lösningsorienterad och ser möjligheter

Anställning
Arbetet inleds med en obligatorisk, betald utbildning på ca 80 timmar under perioden februari till maj 2019. Att kunna delta på minst 80 % av dessa utbildningstillfällen är en förutsättning för att kunna arbeta hos oss. Dessa tillfällen är oftast förlagda på helger, dagtid och vardagar, kvällstid och varvar teori och praktik. Utöver det tillkommer ett antal praktikpass i museet under våra ordinarie öppettider. För att vara redo inför att högsäsongen börjar, vill vi att du ska kunna arbeta pass utöver utbildningen i slutet av utbildningsperioden, för att vara redo inför högsäsongen. Du ska kunna arbeta heltid minst 4-8 veckor under perioden 2019-06-01 till 2019-08-31. Tjänstgöring är vardagar, helger och kvällar.

Intervjuer och urval
Vi kommer att prova utvalda sökandes språk med telefonintervjuer. De som sedan går vidare kallas till personlig intervju. Anställningsintervjuer kommer att ske fortlöpande. Ett antal av de sökande väljs ut till Vasautbildningen. De som inte blir kallade till intervju får svar senare per mail. Fördelningen mellan de olika språken styrs av de behov som verksamheten har, det exakta antalet personer som behövs är inte fastställt vid denna annons publicerande. Vid urvalet tas det hänsyn till de kompetenser som finns tillgängliga i den grupp som redan jobbar sedan tidigare säsonger.

Lön
Timlön, semesterersättning samt OB.

Kontaktpersoner
Peter Rydebjörk, guideansvarig: 08-519 548 64

Eva Asplund, värdansvarig: 08-519 548 25

Gunilla Schwang, butiksansvarig: 08-519 548 82

Fackliga kontaktpersoner
Tony Andersson, ST: 08-519 548 84

Lotta Wiker, SACO: 08-08-519 548 35

Ansökan 
Välkommen med din ansökan senast 9 december genom att registrera dig via länken till vår hemsida nedan, bifoga CV och personligt brev.

Övriga upplysningar
Statens maritima museer är en statlig myndighet och det innebär att uppgifterna som du lämnar till oss kan komma att lämnas ut enligt offentlighetsprincipen. Normalt gäller ingen sekretess för de uppgifter som behandlas i din ansökan. Om du har skyddade personuppgifter ska du kontakta den kontaktperson som finns angiven i annonsen.

SMM har som målsättning att i personalsammansättningen spegla den mångfald som finns i samhället. Har du rätt kompetens är du intressant för oss, oavsett kön, könsidentitet och uttryck, ålder, sexuell läggning, funktionsnedsättning, religion eller etnisk tillhörighet. SMM har tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.