Avdelningschef till Kulturvårdsavdelningen

Plats
Visby, Gotland
Annonserat
den 13 december 2018
Stängs
den 7 januari 2019
Ref:
RAÄ-2018-3782
Kontakta
Lars Amréus
Anställningsform
Tillsvidare
Arbetstid
Heltid

Riksantikvarieämbetet är den myndighet i Sverige som ansvarar för frågor om kulturarvet och kulturmiljön. Kärnan i vårt uppdrag är att stärka och synliggöra kulturarvets betydelse för samhällets utveckling. Här arbetar cirka 250 personer som leder och stödjer arbetet med att bevara, använda och utveckla kulturarvet. Vi har verksamhet på flera orter i Sverige.

Inom kulturvårdsavdelningen arbetar vi med att samordna, förmedla och utveckla kunskap och metoder till stöd för kulturmiljöförvaltning, samlingsförvaltning och publik verksamhet. Avdelningen leder tematiska nätverk och samverkansgrupper samt organiserar konferenser och seminarier. Inom avdelningen finns också ett kulturarvslaboratorium, en utställningsverkstad samt en runforskningsmiljö. Verksamheten är organiserad i tre enheter med sammanlagt ca 40 medarbetare.

Tidigare avdelningschef har gått vidare till annan tjänst inom myndigheten och vi söker nu en efterträdare.

Dina arbetsuppgifter
Ditt uppdrag är att leda verksamheten så att förutsättningar skapas för att nå våra mål och skapa ett utvecklande arbetsklimat. Du samordnar avdelningens olika verksamheter och uppdrag och har det övergripande ansvaret för ekonomi, verksamhet och personal. Fokus är att leda, planera och följa upp verksamheterna samt att kommunicera strategiska riktningar som vision, mål och värdegrund. Du bidrar till ett gott samarbete med andra avdelningar och externa partners.

Under 2017 utvidgades myndighetens uppdrag inom museiområdet och en stor del av de nya uppgifterna ligger på kulturvårdsavdelningen. Verksamheten har därför ett fortsatt starkt fokus på det utvidgade uppdraget, som ska utvecklas vidare i nära relation med museerna i landet.

Du ingår i myndighetens ledningsgrupp och du förväntas bidra till utveckling av verksamheten utifrån hela myndighetens behov och utmaningar.

Din kompetens
Vi söker dig med relevant akademisk utbildning och mångårig erfarenhet av kulturarvsarbete, gärna från museisektorn och/eller kulturmiljöområdet.

Du har erfarenhet av ledarskap på strategisk nivå och vi ser gärna att du har erfarenhet av att leda andra chefer med gott resultat. Du har ett brett nätverk inom kulturarvs- och museiområdet och är van att företräda din organisation externt. Du är en god relationsskapare och har lätt för att samarbeta och att skapa delaktighet.

Du är trygg i din chefsroll och ditt ledarskap karaktäriseras av ett coachande förhållningssätt. Du är skicklig på att motivera, inspirera och stimulera nytänkande för att skapa förutsättningar för medarbetare och chefer att nå uppsatta mål på kort och lång sikt. Du har en viktig roll, som förebild, att skapa förutsättningar för att verksamheten och arbetsklimatet präglas av öppenhet, samverkan och professionalism.

Vi vill att du har erfarenhet av utvecklings- och förändringsarbete och det är även meriterande om du har erfarenhet av offentlig förvaltning. Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Övrigt
Anställningen är tillsvidare med 6 månaders provanställning och tillträde enligt överenskommelse. Tjänsten är placerad i Visby. Välkommen att skicka in din ansökan med CV och personligt brev senast 2019-01-07. Märk din ansökan med referensnr RAÄ-2018-3782.

Kontaktpersoner
Lars Amréus
Riksantikvarie
08-5191 8000

Sara Harring
HR-konsult
08-5191 8117

Maria Rossipal
SACO-S
08-5191 8000

Robert Lang
ST-Kultur
08-5191 8000